5 tips för att vässa din studentekonomi

April 15, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Utöver att jobba som informatör på Ung Privatekonomi studerar jag i den vackra staden Lund och tänkte att jag skulle dela med mig av mina bästa tips för att kunna spara även under studietiden.

1. Extrajobb: Den självklara ettan är ju att man skaffar sig ett jobb som man kan ha vid sidan av sina studier, en högre inkomst kommer ju rimligen leda till en större möjlighet att spara.

2. Spara först spendera sedan: Sätt upp ett mål hur mycket du ämnar att spara varje månad och var sedan frekvent med att uppfylla detta mål. Ett bra mål är att försöka spara ca 10% av sin inkomst varje månad.

3. Vattenflaska: Att varje dag ha med mig en flaska vatten hemifån sparar mig hundralappar varje månad istället för att köpa vatten/kaffe/läsk i skolans café

4. Kurslitteratur: Litteraturen är oftast väldigt dyr, det är inte ovanligt att en bok kostar en bit över 500lappen. Skolans bibliotek brukar erbjuda möjligheten att låna kurslitteratur så varför inte spara in på denna ”onödiga” utgift och låna böckerna gratis.

5. Studentrabatter: Som student får du tillgång till en mängd studentrabatter som kan vara riktigt bra. Ladda ned appen ”Studentkortet” där får man enkelt och smidigt rabatterna i telefonen. Glöm inte heller att nyttja er studentrabatt på Spotify där du får halva priset!

Jag vill avsluta detta inlägg med att tipsa om ett tidigare blogginlägg där jag förklarar ränta på ränta effekten. https://ungprivatekonomi.se/varldens-attonde-underverk/

Förstår man ränta på ränta effekten och inser att desto tidigare man börjar spara kontinuerligt desto bättre förutsättningar har man för sitt sparande. Ja då är det betydligt enklare att komma igång eftersom man inser vilken skillnad det kommer göra över tid!