Om oss

Om oss

Om oss

Om Ung Privatekonomi

Vi väcker intresse inom ett ämne som många anser tråkigt och komplicerat. Inspiration, enkelhet och öppenhet speglar vår inställning och vårt arbete då vi åker land och rike runt för att träffa gymnasieelever och undervisa i privatekonomi och sparande.

Vilka är Ung Privatekonomi?

Ung Privatekonomi finns till för att inspirera och utbilda Sveriges gymnasieungdomar i privatekonomi och sparande. Vi kan med stolthet berätta att projektet är kostnadsfritt och oberoende för både elever och lärare.


Varje läsår åker projektets föreläsare runt till skolor för att sprida entusiasm och kunskap. Allt för att ge eleverna förutsättningar att ta kontroll över sin privatekonomi och sitt sparande. Mellan höstterminen 2009 och vårterminen 2022 har vi utbildat vi hela 304 423 ungdomar. Boka gärna in ett kostnadsfritt föreläsningsbesök med oss så kommer vi och föreläser för er.

Elever från alla olika program och årskurser har fått ta del av en timmes lång föreläsning och dessutom gått därifrån med våran egen lärobok ”Få råd med dina drömmar”.

Många lärare prenumererar på vårt quiz Veckans Ekonomi, som innehåller aktuella och lärorika frågor om ekonomi och näringsliv. På måndagar skickar vi ut nya frågor som ni kan göra i klassrummet. Quizet finns också här på vår hemsida. Där kan du även prenumerera på Veckans Ekonomi.

Jobba med Ung Privatekonomi?

Vill du jobba som föreläsare och inspirera unga om att ta hand om sin ekonomi? Läs mer här för orter vi söker just nu.
Du är även välkommen att skicka in en spontanansökan till tova.larsson@ungprivatekonomi.se.

Vilka står bakom ung privatekonomi

Initiativtagare & huvudfinansiärer

Aktiespararna, Fondbolagens Förening, Svensk Värdepappersmarknad, Nasdaq OMX Stockholm, Svenska Bankföreningen, Folksam liv och Unga Aktiesparare står bakom projektet Ung Privatekonomi. Dessa organisationer samlas inom stiftelsen Aktiefrämjandet för att samordna projektet.

AktiespararnaNasdaqSvensk VärdepappersmarknadSvenska BankföreningenFondbolagens föreningFolksam

Partners

Ung Privatekonomis samarbetsföretag stödjer projektet finansiellt, med material eller kunskap. De förtag som stödjer Ung Privatekonomi på detta sätt är Lannebo Fonder, Handelsbanken och SwedSec.

SwedsecHandelsbanken

Aktiefrämjandet

Aktiefrämjandet är en oberoende stiftelse. Verksamheten startade 1976 med uppgift att öka allmänhetens kännedom om och intresse för aktien som sparform. Idag är Aktiefrämjandets verksamhet helt fokuserad på Ung Privatekonomi. I styrelsen samlas representanter för de organisationer som står bakom Ung Privatekonomi.

Aktiefrämjandets undersökningar visar att aktieägandet i Sverige är allra störst bland svenskar i medelåldern medan det är lägre bland de yngre. Kunskapen bland unga kring aktier som sparform behöver höjas. För att långsiktigt säkerställa ett stabilt intresse för aktiemarknaden är det därför viktigt för Aktiefrämjandet att koncentrera insatserna mot yngre målgrupper och få dem att känna förtroende för aktiemarknaden som sådan.

Unga Aktiesparare

Unga Aktiesparare (UA) är väldigt stolta över att vara en del av utbildningsprojektet Ung Privatekonomi.

UA är en organisation för personer mellan 0-28år som vill lära sig mer om sparande och aktier, både för dem som vill lära sig grunderna och dem som vill öka sin kunskap.

Hos UA erbjuder vi all typ av kunskap. Vi håller utbildningar och aktiviteter för att göra sparande roligare. Dessutom har vi flera medlemsförmåner bland annat vår egna tidning. Idag finns vi på över 40 orter runt om i Sverige och tack vare våra 330 ideellt arbetande eldsjälar kan vi hålla ett högt tempo och erbjuda över 400 träffar årligen.

Precis som UP tycker vi att privatekonomi ska få en plats på skolschemat och därför arbetar vi aktivt tillsammans med dem för att lyfta frågan. Vi samarbetar även med UP inom andra områden där vi kan sprida sparglädje. Vi delar inte bara kontor för att vi i många aspekter arbetar mot samma mål.

Vill du veta mer om UA och bli en del av vårat enorma nätverk med 10 000 medlemmar som älskar att öka sin kunskap kring sparande? Läs mer här: ungaaktiesparare.se