Om oss

Om oss

Om Ung Privatekonomi

Ung Privatekonomi finns till för att inspirera och utbilda Sveriges gymnasieungdomar i privatekonomi och sparande. Vi kan med stolthet berätta att projektet är kostnadsfritt och oberoende för både elever och lärare.

Varje läsår åker projektets föreläsare runt till skolor för att sprida inspiration och kunskap. Allt för att ge eleverna förutsättningar att ta kontroll över sin privatekonomi och sitt sparande. Mellan höstterminen 2009 och vårterminen 2023 har vi utbildat hela 337 540 elever. Boka gärna in ett kostnadsfritt föreläsningsbesök med oss så kommer vi och föreläser för er.

Elever från alla olika program och årskurser på gymnasiet har tagit del av vår timmes långa föreläsning och dessutom gått därifrån med vår lärobok ”Få råd med dina drömmar”. Det är andra ungdomar som föreläser på alla skolor på ett pedagogiskt och inspirerande sätt.

Vi har även en UP-Certifiering som skolor kan få som garanterar att alla deras elever ska få lära sig om privatekonomi under sin gymnasietid. Många lärare prenumererar på vårt quiz Veckans Ekonomi, som innehåller aktuella och lärorika frågor om ekonomi och näringsliv. Varje måndag skickar vi ut nya frågor som ni kan göra i klassrummet.

Jobba hos Ung Privatekonomi?

Vill du jobba som föreläsare och inspirera unga om att ta hand om sin ekonomi? Läs mer här för orter vi söker just nu.
Du är även välkommen att skicka in en spontanansökan till tova.larsson@ungprivatekonomi.se.

Vilka står bakom Ung Privatekonomi?

Initiativtagare & huvudfinansiärer

Aktiespararna, Fondbolagens Förening, Svensk Värdepappersmarknad, Nasdaq OMX Stockholm, Folksam liv och Unga Aktiesparare står bakom projektet Ung Privatekonomi. Dessa organisationer samlas inom stiftelsen Aktiefrämjandet för att samordna projektet.

AktiespararnaNasdaqSvensk VärdepappersmarknadFondbolagens föreningFolksam

Partners

Ung Privatekonomis samarbetsföretag stödjer projektet finansiellt, med material eller kunskap. De förtag som stödjer Ung Privatekonomi på detta sätt är Lannebo Fonder, Handelsbanken och SwedSec.

SwedsecHandelsbanken

Ung Privatekonomi är även med i programrådet för Nationella nätverket för finansiell folkbildning som Finansinspektionen samordnar.


Aktiefrämjandet

Aktiefrämjandet är en oberoende stiftelse. Verksamheten startade 1976 med uppgift att öka allmänhetens kännedom om och intresse för aktien som sparform. Idag är Aktiefrämjandets verksamhet helt fokuserad på Ung Privatekonomi. I styrelsen samlas representanter för de organisationer som står bakom Ung Privatekonomi.

Styrelsen för Aktiefrämjandet

Martin Petersson, ordförande, oberoende

Mika Burman-Götz, vice ordförande, oberoende

Alexander Gustafsson, Unga Aktiesparare, förbundsordförande

Fredrik Ekström, Nasdaq, VD

Fredrik Nordström, Fondbolagens Förening, VD

Henrik Johansson, Unga Aktiesparare, VD

Joacim Olsson, Aktiespararna, VD

Anna-Karin Laurell, Folksam, marknad- och försäljningschef

Urban Funered, Svensk Värdepappersmarknad, VD

Unga Aktiesparare

Unga Aktiesparare är väldigt stolta över att vara en del av utbildningsprojektet Ung Privatekonomi.

Unga Aktiesparare är en organisation för personer mellan 0-28 år som vill lära sig mer om sparande och aktier, både för dem som vill lära sig grunderna och dem som vill öka sin kunskap.

Unga Aktiesparare håller utbildningar och aktiviteter för att göra sparande roligare. Dessutom har vi flera medlemsförmåner bland annat vår egna tidning. Idag finns vi på över 40 orter runt om i Sverige och tack vare våra 330 ideellt arbetande eldsjälar kan vi hålla ett högt tempo och erbjuda över 400 träffar årligen.

Precis som Ung Privatekonomi tycker vi att privatekonomi ska få en plats på skolschemat och därför arbetar vi aktivt tillsammans med dem för att lyfta frågan. Vi samarbetar även med Ung Privatekonomi inom andra områden där vi kan sprida sparglädje. Vi delar inte bara kontor för att vi i många aspekter arbetar mot samma mål.

Vill du veta mer om Unga Aktiesparare och bli en del av vårat enorma nätverk med 10 000 medlemmar som älskar att öka sin kunskap kring sparande? Läs mer här: ungaaktiesparare.se

Årsrapporter