Flytta hemifrån

July 10, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Förr eller senare är det dags att testa vingarna och flytta hemifrån. Det innebär en stor frihet men också ett ansvar. Det man snabbt inser när man flyttar är att det kostar pengar. För att ha de bästa förutsättningarna har jag listat några tips.

Det första som är bra att ha koll på är din budget. Kommer du att ha råd att flytta? Det är inte bara hyran som ska betalas. Helt plötsligt uppkommer det utgifter som du kanske inte tänkt på innan. Försäkring, el, möbler, mat, verktyg osv. Utgifterna kommer aldrig att du slut, du måste alltid ha mat på bordet och städartiklar. Vissa utgifter är lättare än andra att ha koll på, men det gäller att vara medveten om att allt kostar och han man har råd med det.

Lägg upp en budget och gör en kostnadskalkyl på vad du har för utgifter idag och vad som kommer att förändras när du flyttar. Kommer du kunna fortsätta ha samma vanor eller måste du kanske se över dem för att ha råd med att flytta hemifrån? Du kanske behöver jobba extra för att ha råd om du inte redan gör det exempelvis. Har lite pengar över är det bra att spara till en buffert om något oväntat skulle hända. Vill läsa mer om budget kan du göra det här.

En bra grej för att inte behöva köpa allt på samma gång kan vara att man börjar samla på sig saker under tiden man bor hemma. Du kan exempelvis önska dig en stekpanna i julklapp eller passa på att köpa handdukar när det är utförsäljning. Då slipper du köpa allt precis när du flyttar och kommer eventuellt billigare undan om du kan köpa vissa saker när de har ett nedsatt pris.

Hemförsäkring är viktigt att ha. En hemförsäkring täcker dina ägodelar vid brand- och vattenskada samt vid stöld. Alla hemförsäkringar innehåller även ett reseskydd, ett överfallsskydd, ett rättsskydd och ett ansvarsskydd. Hemförsäkringar kostar olika mycket och kan även ha andra skydd som ingår. Jämför därför bland olika företag och glöm inte att du kan förhandla om priset.

Se till att du har ett skriftligt kontrakt på din bostad. Det är viktigt att det är skriftligt så att det inte finns några otydligheter. Granska kontraktet noga så att allt ser rätt ut. Muntliga avtal är svåra att styrka, därav är skriftliga alltid att föredra.

Betala din hyra i tid. Detta är viktigt att ha koll på. Gör du inte det riskerar du att bli vräkt av hyresvärden och att stå utan bostad. Se därför till att du betalar i tid samt följer du eventuella regler som finns för ditt boende.

När du väljer elbolag, bredband, TV mm gäller samma sak som med hemförsäkringen. Jämför företag mot varandra och ta det som passar dina behov mest. Är det bäst att binda upp sig under en tid eller obundet? Det går ofta att pruta när du pratar med försäljaren.

Tillslut gäller det också att veta vilken typ av boendeform som passar en bäst. Beroende situation i livet kan den se olika ut. Är det hyresrätt, bostadsrätt eller kanske CO-living som du är ute efter?

Har du koll på detta har du en bra grund att stå på och din flytt kommer förhoppningsvis gå utmärkt.

Skribent: Felicia Söderqvist, informatör

Läs mer inom samma kategori

No items found.