Första lönen

July 10, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Sommarjobbet är för många ens första jobb någonsin. Från att man bara har studiebidraget på drygt en tusenlapp till att plötsligt en lön att leva på! Men hur ska man egentligen tänka när inkomsten ökar?

När man sommarjobbar har man kanske sitt livs bästa chans att börja spara pengar. Många bor fortfarande hemma och har låga kostnader. Fortsätter man att ha samma standard som när man enbart har någon tusenlapp kan du spara nästan hela lönen. Då ser du snabbt hur sparkontot växer och inser att det inte är omöjligt att faktiskt skaffa dig ett kapital. Dessa sparpengar kan du senare i livet kan använda dig när du har ett större behov.

Ger det mig mervärde i livet?

Många tenderar att höja sina kostnader när man får en högre inkomst. Det är lätt att man gärna vill lyxa till det och unna sig nu när man är duktig och börjar jobba. Det kan man absolut göra men det gäller att tänka efter innan man spenderar. Ökar man sina utgifter har man inte lika mycket kvar man kan spara. Det är framförallt viktigt att tänka på hur man spenderar sina pengar. Har du som mål att spara pengar måste du se över dina kostnader och inte försöka höja dem bara för att du kan. Tänk efter innan du drar kortet. Personligen brukar jag se om jag kan rättfärdiga mina kostnader med tankesättet ”ger det mig mervärde i livet”? Det betyder med andra ord om saken gör mig lyckligare och/eller om det är nödvändigt. Är det inte får jag tyvärr avstå, även om jag verkligen vill konsumera.

Skribent: Felicia Söderqvist, informatör

Läs mer inom samma kategori

No items found.