Gör det du vill - inte det du måste

July 10, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Günther Mårder är enligt mig en av landets mest inspirerande personer när det kommer till privatekonomi och sparande. Intresset för att tjäna pengar kom tidigt. Han köpte sin första aktie redan som 14-åring och såg till att hela tiden leta efter nya affärsmöjligheter. Günther jobbar idag som VD för organisationen Företagarna. Han har tidigare bland annat varit VD för Aktiespararna och haft ett mångårigt engagemang inom Unga Aktiesparare - där han och hans kollega Martin Pettersson möjliggjorde projektet Ung Privatekonomi!

Hej Günther! Varför tycker du att det är viktigt att vi föreläser om privatekonomi och sparande på gymnasieskolor runt om i landet?

Det handlar om en jämlikhetsfråga! Alla ska få samma grundläggande ekonomiska kunskaper för att kunna hantera vuxenlivet. Livet innehåller väldigt många ekonomiska frågor och beslut. Den kunskapen ska inte baseras utifrån vilken familj du hamnade hos, vilken ort du växte upp i eller vilken bakgrund du har. Alla ska ha samma förutsättningar!

Vad tycker du är det viktigaste att veta om privatekonomi och sparande när man går på gymnasiet?

Det viktigaste handlar om att förstå;

1. vilka konsekvenser dina ekonomiska val idag har på din framtid

2. kopplingen mellan risk och avkastning

3. ränta-på-ränta effekten.

Det ger ett otroligt försprång för den som tidigt förstår dessa begrepp. Jag skulle också säga att det är viktigt att förstå att man kan göra avkall på saker idag för att få någonting större imorgon. Att inte fatta massa kortsiktiga beslut, det kommer bidra till att man kommer springa i det ekonomiska ekorrhjulet, alltså att leva från lön till lön. De människor som tenderar att vara lyckligast är de som har flest valmöjligheter i varje given situation. Som inte är förbundna till några måsten eller på grund av ekonomiska skäl tvingas säga ja eller nej, utan ja och nej finns som alternativ - men det handlar om vad du vill, inte vad du måste.

Vilket är ditt bästa tips för att bli ekonomisk fri?

Mitt bästa tips är att måla upp din drömbild. Du behöver förstå varför du sparar och vad det övergripande skälet är. Det är väldigt svårt att spara för sparandets skull, det kommer knappast göra dig lycklig eller motiverad. Du behöver hitta ett mål som gör att det spritter i kroppen och du längtar efter att ta nästa steg mot det ekonomiska målet.

Det man bör vara medveten om är att när du har nått möjligheterna att nå det ekonomiska målet, då har det redan förflyttats. Det beror ofta på att sparandet sker under lång tid och man hinner förändras en del som person under tiden. Låt oss säga att du är 20 år när du börjar, efter fem år hinner mycket förändras och när du är 30 år kanske du är gift, skaffat familj och har helt andra värderingar än vad du hade för tio år sen. Ditt mål kommer hela tiden att justeras och det måste man acceptera. Trots att dina mål justeras, så växer din ekonomiska buffert och den bidrar till att du kommer få en högre grad av frihet.

Du började som sagt att investera redan som 14-åring. Hur mycket tid la du på din privatekonomi när du var ung och vad gjorde du då?

Jag la ner ohälsosamt mycket tid. Innan jag började investera i aktier la jag ner mycket tid på olika typer av andra affärer, till exempel sälja saft på isen till skridskoåkare till att börja sälja serviser. Jag har alltid tyckt om att göra affärer och jag tror att man måste ha ett grundintresse för att lyckas. Däremot tycker jag inte att det är speciellt kul att till exempel göra budgetdokument där man administrerar sina utgifter. Jag är mer fokuserad på att hålla kostnaderna nere i varje enskilt tillfälle och alltid leta efter affärsmöjligheter där jag kan öka intäkterna. Det gäller att hitta de sätt som är bäst och roligast för dig som person, för vi är olika - men grunden är att kostnaderna måste vara lägre än intäkterna.

Avslutningsvis, hur ser du på framtiden?

Jag tror att det kommer bli ännu svårare att nå ekonomisk frihet med hjälp av lön på grund av våra höga skatter i Sverige. Det är mycket lättare att bygga en förmögenhet utifrån eget företagande eller utifrån att investera i andra företag genom aktier.

Skribent: Saara Koponen, informatör Jämtland/Västernorrland

Läs mer inom samma kategori

No items found.