Så kommer du igång med sparande och investeringar

July 10, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Har du tänkt att det är dags att börja spara? Kanske till och med tänkt börja investera, men har svårt att ta första steget? Jag tänkte här komma med en snabbguide, mina bästa tips.

⭐️ Först och främst handlar det om att skaffa sig en inkomst, som gör att du har råd att spara pengar. Pluggar du så kan det vara klokt att skaffa ett extrajobb.

⭐️ Nästa steg är att se till att du tjänar mer pengar än vad du gör av med. Detta kan låta lättare sagt än gjort. Undvik att köpa saker på avbetalning och att ta lån. Spendera enbart pengar du har. Att göra upp en budget kan vara en bra idé för att granska din ekonomi.

⭐️ Vad sparar du till? Sätt upp olika sparmål, långsiktiga och kortsiktiga. Till att börja med kan det vara bra att spara till en buffert. Med en stabil buffert sover man gott om nätterna och slipper oroa sig för oförutsägbara kostnader. Min kollega Saara har skrivit om det här.

När du känner att du har din ekonomi under kontroll kommer vi till nästa steg. Nämligen att investera pengarna och låta dem jobba för dig genom någon som kallas för ränta-på-ränta-effekten. Nedan följer en snabbguide för att komma igång med aktier och fonder.

⭐️ Bestäm dig för vilken bank du vill använda dig av. Ett bra tips kan vara att se om banken erbjuder gratis courtage i början. Det betyder att du inte behöver betala när du köper eller säljer aktier. Är du under 18 krävs det samtycke från dina föräldrar/vårdnadshavare och att de skriver på de avtal som krävs för att du under 18 ska få köpa eller sälja aktier och fonder

⭐️ Starta upp ett konto. Det finns flera olika typer av konton som fungerar på olika sätt. Ta reda på vilket konto som passar dig bäst för just dina investeringar. Här kan du läsa mer om de olika kontoformerna.

⭐️ Därefter är det dags att välja ut de bolag eller fonder som känns intressanta. Se till att du har fört över pengar till ditt konto. Bestäm vilken aktie du vill köpa, hur många och sen trycker du på köpknappen. Vill du sälja, trycker du på säljknappen.

Vad ska man köpa? Att följa de fem gyllene reglerna kan vara en bra början

⭐️ Förstå vad du köper

⭐️ Håll dig informerad

⭐️ Spara långsiktigt

⭐️ Spara regelbundet

⭐️ Sprid riskerna

Detta kan vara bra baskunskaper för komma igång. Med tiden kan man hitta sin personliga strategi som man tror kan ge mest avkastning. Är du intresserad av att lära dig mer om olika nyckeltal som du kan hitta i årsredovisningar kan du läsa mer om det här.

Det behöver inte vara så svårt att komma igång. Det viktigaste är ATT man kommer igång.

Skribent: Felicia Söderqvist, informatör i Västra Götaland

Läs mer inom samma kategori

No items found.