Tips till dig som söker jobb

July 10, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Det finns många tips och trix för att lyckas med sitt jobbsökande, med målet att få jobbet som du drömmer om. Här kommer tre av mina bästa tips till dig som är på jakt efter drömjobbet.

Lägg ner tid på varje ansökan

Något av det viktigaste att ta med sig när man skriver CV och personligt brev är att verkligen att skriva det personligt. Om du söker flera jobb så bör du lägga tid på varje ansökan. Det är ett big no-no att skicka samma ansökan till flera arbetsgivare. Jag har själv jobbat med rekrytering och läst alldeles för många ansökningar som inte alls är personliga. Läs jobbannonsen noga och fånga arbetsgivarens formuleringar. Om de söker efter en noggrann, glad och inspirerande person - använd samma ord i ditt personliga brev! Viktigt att komma ihåg är att lägga till exempel på när du har fått användning av dina egenskaper och inte bara rada upp orden.

Engagera dig ideellt

Mitt bästa tips för att stärka sitt CV är att engagera sig ideellt. Speciellt för dig som är ung och behöver mer arbetslivserfarenhet! Fundera över vilka dina intressen är. Vad du skulle vilja lära dig och vad skulle ta dig ett steg närmare ditt drömjobb? Det finns många föreningar som behöver fler ideella till sin styrelse, ledare till olika verksamheter, etc. Ett exempel till dig som inte vill bli medlem i någon förening, som hellre vill göra punktinsatser, är att vara volontär på en festival. Festivaler och många andra större evenemang är beroende av ideell personal som hjälper till före, under och efter evenemanget.

Utöver att det ideella arbetet är en bra merit till CV:t, det är också ett grymt spartips! Hitta festivaler och evenemang som du har planerat att besöka, de som jobbar ideellt får oftast till exempel en entrébiljett som betalning. Win-win!

Öka ditt kontaktnät

Såklart ska du vara uppdaterad och hålla koll på Arbetsförmedlingens platsbank, hemsidor och andra ställen där arbetsgivare utlyser sina lediga tjänster. Men visste du att många jobb tillsätts via kontakter? Ju större kontaktnät du har, desto större chans är det att få det där jobbet du vill ha. Det kan kännas läskigt att prata med nya människor, men det är som vilken annan träning som helst - du måste öva! Desto fler gånger du vågar utmana dig själv, desto lättare kommer det bli. Det handlar ofta om att bli trygg och tro på sig själv. När jag känner mig otrygg och självkänslan börjar tryta, så ställer jag mig frågan “vad är det värsta som kan hända?” och inser att det inte finns något att vara rädd för.

Förutom att kontaktnätet kan vara en bra kanal till arbetsgivare som söker personal, kan kontaktnätet även hjälpa till med exempelvis referenser. Arbetsgivaren vill ofta prata med två-tre personer som känner dig väl och höra vad de har för bild av dig. När jag sökte jobb som eventarrangör för ett par år sedan kunde jag använda mig av en referens jag lärde känna via mitt ideella engagemang. Det var väldigt betydelsefullt för mig eftersom jag inte hade någon arbetslivserfarenhet från branschen.

Avslutningsvis vill jag tillägga att bara fantasin sätter gränserna när det kommer till att söka jobb - var kreativ och stick ut!

Skribent: Saara Koponen, informatör i Jämtland

Läs mer inom samma kategori

No items found.