Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

October 20, 2023
|
Kategorier:

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad.

Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer?

Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Att ha en strategi för hur du fördelar ditt sparande när lönen rullar in är avgörande för din ekonomiska framgång. Genom att sätta upp en plan kan du både trygga din framtid och njuta av dagens nöjen. Här är några kloka sätt att fördela ditt sparande:

1. Skapa en nödreserv (buffert): Innan du börjar investera, se till att du har en buffert på ett sparkonto. Detta pengabelopp bör täcka 3–6 månaders utgifter och fungerar som en trygghet om oförutsedda utgifter dyker upp.

2. Investera i en fondrobot: Fondrobotar är enkla och bekväma sätt att komma igång med sitt långsiktiga sparande. De tar hand om din portfölj åt dig genom att investera dina pengar baserat på din risknivå och mål, om du inte själv vill lägga tid på att välja. Ett exempel är tjänster som Lysa och Opti. Du betalar en procentuell avgift för fonderna och till fondroboten.

3. Investera i aktier: Om du är villig att ta högre risker och är beredd att göra dina egna analyser kan aktier vara en lönsam investering. Du kan börja med att köpa aktier i företag du tror på och förstår dig på. Risken minskar om du köper flera olika aktier.

4. Investera i fonder: Fonder är ett bra sätt att sprida riskerna och få tillgång till en bredare portfölj. Du kan välja mellan olika typer av fonder, som aktiefonder, räntefonder eller blandfonder. Det är klokt att diversifiera din portfölj genom att inkludera olika typer av fonder.

Tips när det kommer till att sätta upp ditt sparande:

1. Sätt upp mål: Definiera tydliga ekonomiska mål för ditt sparande. Det kan vara att köpa en bostad, gå i pension tidigt eller resa jorden runt. Genom att ha konkreta mål blir det lättare att fokusera på ditt sparande och hålla dig motiverad.

2. Automatisera sparandet: Ett smart sätt att fördela ditt sparande är att sätta upp automatiska överföringar från ditt lönekonto till dina sparande- och investeringskonton. På det sättet kommer du aldrig glömma att spara och investera en del av din lön.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du bygga en sund ekonomisk framtid medan du också har möjlighet att njuta av livet just nu. Kom ihåg att det är viktigt att ha tålamod och vara disciplinerad när det gäller sparande och investeringar, eftersom det tar tid att se de långsiktiga resultaten av din strategi.

Författare: Simen Aannerud, föreläsare Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Hur undviker du ekonomisk stress? Skapa balans för ett hälsosamt ekonomiskt välbefinnande

Att upprätthålla ekonomiskt välbefinnande handlar inte bara om siffror på ett bankkonto. Det handlar också om att skapa en balans mellan arbete och fritid samt att hantera stress och oro för pengar. Lär dig tipsen för att minska stressen här.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.