Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

January 2, 2024
|
Kategorier:

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Många av oss är dessutom lediga över jul och nyår och kanske till och med unnar man sig en resa. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Att få en ekonomisk baksmälla i januari är nästan alla bekanta med men för att undvika bakisångesten så har vi har samlat ihop fem smarta tips för att hjälpa dig att navigera genom januari med en sundare ekonomi!

1. Gör en budget

Det kan låta basic men börja januari med att sätta upp en tydlig budget. Räkna ihop alla nödvändiga utgifter som hyra, mat och transport. Genom att tydliggöra hur mycket dessa utgifter kostar blir det enklare undvika onödiga köp och hålla din ekonomi i schack.

2. Matplanering och matlådor

En stor del av månades utgifter försvinner till just mat, inte minst nu när matpriserna är höga. Genom att planera måltider och laga mat hemma går det att spara en stor summa pengar. Man kommer långt på att tänka igenom sina inköp i matbutiken, kolla på kilopriset och köp råvaror i bulk så sparar man några kronor varje gång man går och handlar.

3. Undvik impulsköp

Efter julens reor kan det vara frestande att fortsätta shoppa. Men lyckas du motstå impulsköpen så sparar du in många kronor. Fråga dig själv om du verkligen behöver varan innan du köper den. Om du kan, vänta 24 timmar innan du köper varan, det kan lindra impulsen vid stunden och kanske inser du att du inte alls är i behov av vad du tänkte köpa.

4. Köp julklappar i god tid

Vi alla känner igen oss i julstressen när det bara är ett par dagar kvar till jul och alla klappar måste köpas bums! Vi tar första bästa julklapp som vi tror passar och den kanske råkar hamna lite utanför vår budget. Har vi mer tid så hinner vi överväga alternativen och jämföra priser i olika butiker. Kanske till och med att man lyckas tajma en kampanj på Black Friday på den där varan vi ändå hade tänkt köpa.

5. Sätt upp sparmål

Sätt upp tydliga mål för ditt sparande, har vi ett mål att jobba mot och se fram emot så är det lättare att spara slantarna. Att ha ett sparmål kan ge motivation att hålla sig till sin budget. Även en liten summa varje månad kan växa över tid. Se januari som en chans att starta året på rätt sätt.


Med dessa tips kan januari bli en tid för ekonomisk återhämtning snarare än stress. Planering och medvetna val är nyckeln till att hantera din ekonomi. Det är aldrig för sent att börja! Lycka till!

Ebba Holmqvist, föreläsare på Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?