Teknisk analys: 1 Introduktion

October 6, 2023
|
Kategorier:

Ingen har väl missat 2022 börsnedgång. OMXS30, det mest kända svenska indexet gick ner 15,55 % under 2022. Att se alla dessa röda siffror gör ingen glad, för vem vill egentligen förlora pengar? Många frågar sig ifall det var ett dumt beslut att börja investera och om marknaden någonsin kommer vända. Denna fråga har många svar men det mest troliga svaret är ja. Börsen kommer troligtvis återhämta sig så småningom. När detta inträffar är dock svårare att svara på.

Men istället för att vänta in ett skifte i marknadstrend finns det andra sätt att tjäna pengar på börsen, även under en rådande björnmarknad. Verktyget som används för det kallas för Teknisk analys. Utöver det finns speciella produkter tillgängliga på marknaden som ger köparen möjlighet att “betta” på börsuppgång eller börsnedgång.

Till att börja med är denna sorts investeringar ofta förknippade med väldigt stor risk. Risken att förlora en del, hela eller till och med mer än det investerade beloppet finns. Men trots det finns det många som använder sig av detta verktyg dagligen för att tjäna pengar oavsett vilken riktning börsen rör sig.

Vad är då teknisk analys? Jo, det går ut på att analysera en aktie eller ett index. Inte fundamentalt utan tekniskt. Det betyder att man endast kollar på grafer och med hjälp av olika indikatorer, nyckeltal och andra metoder försöker förutse ifall grafen kommer gå upp eller ner.

Efter den tekniska analysen finns möjligheten att köpa produkter som kommer generera avkastning vid antingen en uppgång eller en nedgång. Värt att tänka på är att dessa produkter oftast handlas med hävstång, vilket gör att små rörelser i en graf kan generera både stora vinster och stora förluster.

Detta var en introduktion till teknisk analys. Framåt kommer fler delar som kommer beröra de olika delarna av teknisk analys och vara mer djupgående. Målet är att informera om dessa verktyg och metoder och skapa baskunskaper i området tillräckliga för att kunna ge möjligheten att tjäna pengar även vid en negativ marknadstrend.

Elliot Rozijan, föreläsare Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Hur undviker du ekonomisk stress? Skapa balans för ett hälsosamt ekonomiskt välbefinnande

Att upprätthålla ekonomiskt välbefinnande handlar inte bara om siffror på ett bankkonto. Det handlar också om att skapa en balans mellan arbete och fritid samt att hantera stress och oro för pengar. Lär dig tipsen för att minska stressen här.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!