Hur undviker du ekonomisk stress? Skapa balans för ett hälsosamt ekonomiskt välbefinnande

December 20, 2023
|
Kategorier:

Att upprätthålla ekonomiskt välbefinnande handlar inte bara om siffror på ett bankkonto. Det handlar också om att skapa en balans mellan arbete och fritid samt att hantera stress och oro för pengar. Jag har också upptäckt att genom att aktivt arbeta med att skapa en balans mellan arbete och fritid, har jag märkt en dramatisk förbättring i mitt  välbefinnande. Här är några tips som kan hjälpa dig undvika ekonomisk stress och främja ett hälsosamt, ekonomiskt välbefinnande.

1. Skapa en balans mellan arbete och fritid:

Själv har jag känt av utmaningen att dra gränser mellan arbete och fritid. Att stänga av jobbmejlen och mobilaviseringarna efter arbetsdagens slut har för mig varit en omställning, men det har verkligen varit värt det. Jag har insett att prioritera fritid, ta regelbundna pauser och använda semesterdagarna för att koppla av har gjort en enorm skillnad för mig. Att arbeta hårt är (och kan kännas) viktigt, men en obalans mellan arbete och fritid kan leda till utbrändhet och negativ påverkan på din ekonomi och hälsa. Här är några strategier för att skapa en bättre balans:

Sätt gränser: Definiera tydliga gränser mellan arbete och fritid. Stäng av jobbmejlen och mobilaviseringarna utanför dina arbetstider för att främja återhämtning.
Prioritera fritid: Planera regelbundna pauser och semestrar för att ladda batterierna. Detta kan förbättra din produktivitet när du är på jobbet och minska risken för utbrändhet.
Investera i självutveckling: Använd fritiden för att investera i dig själv. Utveckla nya färdigheter, träna eller ägna tid åt passioner. Det kan öka din glädje och potentiellt leda till ekonomisk framgång.

2. Hantera stress och oro för pengar:

Ekonomisk stress är vanligt och när det kommer till ekonomisk stress har skapandet av en budget varit mitt bästa verktyg att hantera den på. Att skapa och hålla mig till en budget har gett mig kontroll över mina ekonomiska mål. Det har gjort att jag kunnat spara mer pengar samtidigt som jag inte gått ner i livskvalité, för att jag har lagt pengar på det jag vill. Något som är värt att komma ihåg är att sparande inte är allt, självklart är sparande viktigt men det betyder inte att vi ska skjuta upp vår lycka genom att spara mer än vad vi orkar, utan vi måste leva i nuet samtidigt som vi sparar inför framtiden.

Det finns strategier för att hantera den ekonomiska stressen och minska dess påverkan på ditt välbefinnande:

Skapa en budget: En tydlig budget ger dig kontroll över dina ekonomiska mål och utgifter. Det minskar osäkerheten och kan lindra ekonomisk stress.
Bygg upp en buffert: Att ha en buffert ge trygghet och minskar stressen vid oväntade utgifter. Sträva efter att spara  tre till sex månaders levnadskostnader.
Sök professionell rådgivning: Om ekonomisk stress blir överväldigande, tveka inte att söka hjälp från en ekonomisk rådgivare. Budget- & skuldrådgivare finns i alla kommuner och ger kostnadsfri hjälp kring privatekonomi. De kan ge skräddarsydda strategier för att förbättra din ekonomiska situation. Prata med någon i din omgivning som du vet har mycket kunskap om privatekonomi kan vara ett tips.
Fokusera på det du kan kontrollera: Identifiera faktorer du har kontroll över och fokusera på dem. Att bekymra sig över saker som ligger utanför din kontroll kan öka stressen.

Genom att skapa en balans mellan arbete och fritid och förebygga ekonomisk stress, kan du främja ditt ekonomiska välbefinnande och även ditt allmänna välmående. Kom ihåg att små förändringar kan göra en stor skillnad över tid och leda till en mer hållbar och stressfri ekonomisk framtid.

Simen Aannerud, föreläsare Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?

Lär dig att värdera aktier med P/E- och P/S-tal

Jag hade läst ett citat från Warren Buffett som sa ”Risk comes from not knowing what you´re doing”. Denna risk ville jag minimera och bestämde mig därför för att lära mig värdera och analysera bolagen jag ville investera i. För att jämföra aktiers prissättning, räcker det oftast att titta på två nyckeltal, P/E och P/S.