Önskelista kring sparande, aktier och fonder

December 1, 2023
|
Kategorier:

När det närmar sig juletider och du funderar på vad du ska önska dig i år, varför inte sätta sparande, aktier och fonder högst upp på listan? Att önska sig saker som kan hjälpa dig att nå dina ekonomiska mål är ett klokt och hållbart val. Här är några saker som du kan inkludera på din önskelista med fokus på sparande och investeringar:

1. Medlemskap i Unga Aktiesparare: Om du är intresserad av aktier och investeringar är medlemskap i Unga Aktiesparare en fantastisk gåva. Detta medlemskap ger dig tillgång till kunskap, nätverk och evenemang som kan hjälpa dig att utveckla dina investeringsfärdigheter och lära dig mer om finansvärlden.

2. Pengar att köpa fonder/aktier för: En gåva som ger dig möjligheten att investera är alltid välkommen. Du kan använda de extra pengarna för att köpa aktier eller fonder och på så sätt bygga upp din portfölj och öka ditt sparande över tid.

3. Bok om finans/ekonomi: En bra bok om finans eller ekonomi kan vara en utmärkt gåva för att öka din kunskap och förståelse inom området. Det finns många böcker som är lämpliga både för nybörjare och erfarna investerare. Kolla efter titlar som "Rich Dad Poor Dad" av Robert Kiyosaki eller "The Millionaire Next Door" av Thomas J. Stanley för att få en bättre förståelse för ekonomiskt tänkande.

4. Abonnemang på ekonomiska nyheter: Att hålla sig uppdaterad om de senaste ekonomiska händelserna och trenderna är viktigt för att fatta informerade investeringsbeslut. Ett abonnemang på en pålitlig ekonomisk nyhetstjänst eller tidning kan vara en utmärkt gåva som hjälper dig att hålla koll på marknaden.

Så här har du det, en önskelista som inte bara ger dig omedelbar glädje utan också hjälper dig att bygga en sundare ekonomisk framtid. Och kom ihåg, oavsett vad du väljer att önska dig i år, är det viktigaste att tänka på dina ekonomiska mål och att investera i din framtid.

Författare: Simen Aannerud, föreläsare på Ung Privatekonomi.

Läs mer inom samma kategori

EU uppmuntrar till privatekonomisk utbildning i skolan

‍Europeiska rådet tycker att det är viktigt att kunskapen i privatekonomi höjs i medlemsländerna. Det markerar de i sina nya rekommendationer. I Sverige arbetar Ung Privatekonomi med att ungdomar ska bli bättre på privatekonomi.

Seminarium om finansiell utbildning

Unga Aktiesparare, Ung Privatekonomi och Svensk Värdepappersmarknad ordnade den 8 februari 2023 ett seminarium i Europahuset om finansiell utbildning. Seminariet utgick från EU-Kommissionen nya ramverk om finansiell kompetens för barn och unga som presenterades hösten 2023.

Sköna resultatet – nu blir det mer privatekonomi i skolan: ”Viktigt”

Efter hårt arbete från flera parter så har en efterlängtad milstolpe nåtts. Det kommer att bli mer privatekonomi i gymnasieundervisningen med ett tydligare fokus på att kunna hantera sina pengar sunt. ”Det betyder mycket att fler får förståelse för grunderna i en hälsosam privatekonomi, säger Tova Larsson, verksamhetschef för Ung Privatekonomi.