Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

October 6, 2023
|
Kategorier:

Båda kontotyperna är praktiska och lättillgängliga konton men de har några egenskaper som skiljer dem ifrån varandra.

Investeringssparkonto (ISK)

Schablonskatt

ISK erbjuder en speciell schablonskatt, en årlig skatt baserad på det genomsnittliga statslåneräntan och saldot på kontot. Detta gäller oavsett hur mycket värde investeringarna har ökat med. Denna skattesats är relativt låg (speciellt när reporäntan var låg) och kan vara särskilt fördelaktig vid hög värdestegring på investeringen. Ju högre reporäntan är, desto högre kommer också den procentuella skatten vara.

Flexibilitet

Schablonskatten gör att ISK är väldigt flexibilitet när det gäller att köpa och sälja värdepapper. Transaktioner kan utföras när som helst utan att man behöver tänka på deklaration av vinst vid försäljning.

Aktie- och Fondkonto:

Vinstskatt

Investering i ett aktie- och fondkonto beskattas endast när investeringen säljs och en vinst har uppstått. Denna vinst betraktas och beskattas som kapitalvinst vilket är 30 % av vinsten. Med andra ord, skatt betalas endast vid en försäljning av en investering. Eftersom vinstskatt betalas istället för schablonskatt så behöver vinsten deklareras varje år som en försäljning har skett.  Du betalar in vinstskatten vid nästa års deklaration, så om du säljer aktier eller fonder som ökat väldigt mycket så är det viktigt att spara 30 % av vinsten till deklarationen.

Förluster

En fördel med aktie- och fondkonton är möjligheten att dra av kapitalförluster mot kapitalvinster. Detta kan minska den totala skatten om man kan kvitta investeringar som genererat vinst mot investeringar som genererat förlust.

Sammanfattningsvis, valet mellan ISK och aktie- och fondkonto beror på individuella mål och investeringsstrategi. Båda har sina för-och nackdelar men ISK kan vara fördelaktigt om man söker en enkel och smidig lösning. På samma sätt ger aktie- och fondkonto fördelar som kapitalförlustavdrag mot kapitalvinster vid försäljning eller om man väldigt långsiktig i sina investeringar (30 år+).

Författare: Ebba Holmqvist, föreläsare hos Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Hur undviker du ekonomisk stress? Skapa balans för ett hälsosamt ekonomiskt välbefinnande

Att upprätthålla ekonomiskt välbefinnande handlar inte bara om siffror på ett bankkonto. Det handlar också om att skapa en balans mellan arbete och fritid samt att hantera stress och oro för pengar. Lär dig tipsen för att minska stressen här.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.