5 spartips till resan

April 15, 2021
|
Kategorier:

SÄ hÀr under vintermörkret och i sportlovstider Àr det mÄnga som tar tillfÀllet i akt och reser till varmare breddgrader, alternativt till alpina skidbackar, för att koppla bort vardagen en stund. SjÀlv besökte jag Nya Zealand över jul och nyÄr. Vanligtvis brukar resor likstÀllas med stora utgifter och mÄnga ser med Ängest hur pengarna pÄ sparkontot krymper i takt med att semestern fortlöper. SÄ behöver det inte nödvÀndigtvis vara. HÀr Àr mina 5 bÀsta spartips för resan.

  1. Prioritera upplevelserna. Det lĂ„ter kanske som ett klichĂ©tips men Ă€r ett ack sĂ„ viktigt sĂ„dant. Det Ă€r upplevelserna som gör resan minnesvĂ€rd, inte hur fina handdukar hotellrummet har. För min egen del vĂ€ljer jag gĂ€rna bort lyxboende för Ă€ventyrliga aktiviteter istĂ€llet. I Nya Zealand bodde jag i en bil men kunde tack vare det bĂ„de dyka med vithajar, vandra pĂ„ en glaciĂ€r och hoppa bungy jump
 134m (!).
  1. VÀlj vilken mÄltid som ska vara pÄkostad. Vem Àlskar inte god mat? VÀrt att tÀnka pÄ Àr emellertid att om all mat ska vara spektakulÀr blir det ofta inte mycket pengar kvar till annat. SjÀlv brukar jag göra sÄ att jag Àter billig frukost och lunch, lagar gÀrna eget, för att sedan slÄ pÄ stort nÀr det kommer till middagen.
  1. Shoppa inte för shoppandets skull. Visst, mÄnga av oss tycker att det Àr jÀtteroligt att shoppa pÄ semestern. Jag skulle dock vilja rekommendera att inte handla pÄ impuls utan att istÀllet fundera pÄ om den dÀr souveniren verkligen Àr nÄgot som du kommer att ha glÀdje av i framtiden. PÄ samma tema kan jag rekommendera att ni lÀser tidigare blogginlÀgg frÄn vÄra fantastiska informatörer Björn och Emelie som diskuterar hur fler prylar inte nödvÀndigtvis gör oss lyckligare.
  1. Planera och budgetera innan avresa. Det behöver inte betyda att varje minut av semester ska vara schemalagd men med bara lite planering kan man ofta undvika mÄnga onödiga kostnader. Det kan till exempel handla om att kolla upp vilka aktiviteter som finns inom samma omrÄde för att slippa göra onödigt mÄnga turer dit. Det kan ocksÄ handla om att boka sjÀlva resan i god tid för att fÄ bra priser pÄ flyg och boende. Genom att dessutom följa en budget kan man undvika otrevliga överraskningar mot slutet av resan. BestÀm redan innan vad varje dags aktiviteter och mat fÄr kosta.
  1. Undvik onödiga avgifter. Somliga banker erbjuder avgiftsfria kontantuttag i utlandet. Ett generellt tips, om du Àr osÀker pÄ hur det ligger till med just din bank, Àr att kontakta deras kundsupport som kan ge svar pÄ sÄdana frÄgor. En annan onödig avgift Àr övervikt pÄ ditt incheckade bagage. En bagagevÄg Àr en relativt billig investering som i lÀngden kan spara dig stora belopp.

Bonustips!

LÀr dig att pruta. I Sverige Àr det i princip otÀnkbart för mÄnga att pruta men i mÄnga delar av vÀrlden Àr detta en sjÀlvklarhet. Testa dig fram och vÄga misslyckas ibland. Till slut kommer du att bemÀstra konsten att pruta och kan pÄ sÄ sÀtt göra riktiga kap. Kanske kan du rentav hjÀlpa polarna att pruta och ta lite provision som tack för hjÀlpen.

Veckans boktips:

SÄ hÀr blir du miljonÀr som pensionÀr av Per H Börjesson

En billig och lÀttlÀst bok dÀr författaren pÄ ett enkelt sÀtt reder ut hur det hÀr med pension fungerar och ger konkreta rÄd om hur man skapar ett lÄngsiktigt sparande.

LĂ€s mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk Ängest i januari

Januari, Àven kallad Ärets fattigaste mÄnad Àr en trÄkig och inte minst tuff mÄnad för mÄnga. Under julen drar utgifterna ivÀg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tÀtt av oemotstÄndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyÄrsfirande. Utgifterna drar snabbt ivÀg och baksmÀllan kommer i januari.

SĂ„ pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det Àr en tuff ekonomisk tid vi lever i och det pÄverkar inte bara vuxna, barn och unga kÀnner ocksÄ av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstÄ hemma. Just dÀrför Àr det extra viktigt att prata om det att ha öppna och Àrliga samtal om ekonomi med ungdomar. HÀr fÄr du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar nÀrma sig den 25:e, det Àr dÀrmed dags att planera ditt sparande denna mÄnad. Men hur fördelar man sitt sparande nÀr studiebidraget eller lönen kommer? Jo, sÄ hÀr kan du smart fördela ditt sparande nÀr pengarna kommer in pÄ bankkontot.