5 spartips till resan

April 15, 2021
|
Kategorier:

Så här under vintermörkret och i sportlovstider är det många som tar tillfället i akt och reser till varmare breddgrader, alternativt till alpina skidbackar, för att koppla bort vardagen en stund. Själv besökte jag Nya Zealand över jul och nyår. Vanligtvis brukar resor likställas med stora utgifter och många ser med ångest hur pengarna på sparkontot krymper i takt med att semestern fortlöper. Så behöver det inte nödvändigtvis vara. Här är mina 5 bästa spartips för resan.

  1. Prioritera upplevelserna. Det låter kanske som ett klichétips men är ett ack så viktigt sådant. Det är upplevelserna som gör resan minnesvärd, inte hur fina handdukar hotellrummet har. För min egen del väljer jag gärna bort lyxboende för äventyrliga aktiviteter istället. I Nya Zealand bodde jag i en bil men kunde tack vare det både dyka med vithajar, vandra på en glaciär och hoppa bungy jump… 134m (!).
  1. Välj vilken måltid som ska vara påkostad. Vem älskar inte god mat? Värt att tänka på är emellertid att om all mat ska vara spektakulär blir det ofta inte mycket pengar kvar till annat. Själv brukar jag göra så att jag äter billig frukost och lunch, lagar gärna eget, för att sedan slå på stort när det kommer till middagen.
  1. Shoppa inte för shoppandets skull. Visst, många av oss tycker att det är jätteroligt att shoppa på semestern. Jag skulle dock vilja rekommendera att inte handla på impuls utan att istället fundera på om den där souveniren verkligen är något som du kommer att ha glädje av i framtiden. På samma tema kan jag rekommendera att ni läser tidigare blogginlägg från våra fantastiska informatörer Björn och Emelie som diskuterar hur fler prylar inte nödvändigtvis gör oss lyckligare.
  1. Planera och budgetera innan avresa. Det behöver inte betyda att varje minut av semester ska vara schemalagd men med bara lite planering kan man ofta undvika många onödiga kostnader. Det kan till exempel handla om att kolla upp vilka aktiviteter som finns inom samma område för att slippa göra onödigt många turer dit. Det kan också handla om att boka själva resan i god tid för att få bra priser på flyg och boende. Genom att dessutom följa en budget kan man undvika otrevliga överraskningar mot slutet av resan. Bestäm redan innan vad varje dags aktiviteter och mat får kosta.
  1. Undvik onödiga avgifter. Somliga banker erbjuder avgiftsfria kontantuttag i utlandet. Ett generellt tips, om du är osäker på hur det ligger till med just din bank, är att kontakta deras kundsupport som kan ge svar på sådana frågor. En annan onödig avgift är övervikt på ditt incheckade bagage. En bagagevåg är en relativt billig investering som i längden kan spara dig stora belopp.

Bonustips!

Lär dig att pruta. I Sverige är det i princip otänkbart för många att pruta men i många delar av världen är detta en självklarhet. Testa dig fram och våga misslyckas ibland. Till slut kommer du att bemästra konsten att pruta och kan på så sätt göra riktiga kap. Kanske kan du rentav hjälpa polarna att pruta och ta lite provision som tack för hjälpen.

Veckans boktips:

Så här blir du miljonär som pensionär av Per H Börjesson

En billig och lättläst bok där författaren på ett enkelt sätt reder ut hur det här med pension fungerar och ger konkreta råd om hur man skapar ett långsiktigt sparande.