3 tips som förenklar sparandet

April 15, 2021
|
Kategorier:

Under mina tre år på gymnasiet så hade jag svårt att spara, speciellt under det sista året. På veckorna var jag och mina vänner och köpte snacks på Coop eller kaffe på 7-eleven under varje rast. Vilket såklart resulterade till att jag aldrig hade pengar till så mycket annat. Under gymnasietiden var detta något som jag kunde störa mig på, men jag tyckte aldrig att det var så besvärligt att jag gjorde något åt det. När jag tänker tillbaka på den tiden så kan jag inget annat än att skaka på huvudet. Tänk vad mycket roligt jag kunde ha gjort med de pengar som jag lagt på småsaker. Så varför tänkte jag inte så i gymnasiet?

När jag träffar gymnasieelever idag och jag frågar dem varför de inte sparar är det vanligaste svaret jag får "för att det är tråkigt". Att kunna lägga undan pengar till framtiden är svårt och om man inte har något mål eller motivation till att göra det kommer det bli svårare. Motivationen är bland det viktigaste att ha eftersom det är vår drivkraft som tar oss framåt. Det är därför jag inte hade något sparande när jag gick i gymnasiet. Jag hade ingen motivation till att ta tag i det. Så hur får man upp den viktiga motivationen? Jag tänkte ge er om mina tre bästa tips som har hjälpt mig att få motivation till att spara.

1. Mål

Du har hört det förut men jag kommer säga det igen: hitta ett mål som du vill uppnå. Om du inte har ett mål som du vill uppnå är det enkelt att inte ta tag i sitt sparande. Nästa steg är att komma fram till varför man vill uppnå sitt mål och hur man ska uppnå det. Det viktigt att visualisera vad man vill uppnå eftersom man då ställer in sig att nå sitt mål vilket ökar sin motivation och vilja att uppnå det.

2. Påminn dig själv

En klassisk och effektfullt sätt till att fortsätta vara motiverad är att alltid påminna sig själv vad sitt mål är. Genom att ha en bild eller en text om sitt mål kan du påminna sig själv vad man vill ha och på så sätt kunna motivera sig själv. Lägg exempelvis in en bild på ditt mål som bakgrundsbild på din mobiltelefon så blir du påmind varje gång du ska använda denna.

3. Inspiration

Hur mycket man än jobbar mot sitt mål så kommer det dagar då man inte känner sig inspirerad till att fortsätta. Inspiration till att göra saker är den största drivkraften till att man gör det och ibland behöver man lite hjälp på traven. Därför är ett stort tips att läsa böcker, titta på filmer eller lyssna på poddar som kan boosta din motivation till att uppnå dina mål.

Vill du ha fler tips angående sparande? Kolla in vår blogg HÄR för att läsa fler blogginlägg från mina grymma kollegor!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.