Alla inköp över 500 kronor sover jag på!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Jag söker ständigt efter små saker i vardagen som gör det enklare och roligare att spara pengar. Att göra matlådor istället för att köpa lunch ute, handla kläder på rea och alltid ”betala sig själv först” alltså spara när lönen/studiemedlet kommer in på kontot.

En av de två saker som jag nyligen upptäckt är att alltid sova på beslut som innebär en kostnad över 500 kronor. Och ja, ibland händer det att något kostar 499 kronor och jag sover på det också. Att ge mig själv 24 h extra att tänka om jag verkligen behöver den där väskan eller gå på den där konserten, då gör jag inte lika många spontana köp på saker jag egentligen inte behöver. Med denna metod vill jag tro att jag sparar en hel del pengar, jag har faktiskt börjat se att det finns några extra hundringar kvar på kontot när månaden är slut. Pengar som jag istället kan lägga på sparande för att spendera i framtiden, på något jag verkligen vill ha.

Testa du också, allt är relativt, vad känns rimligt för dig att ha som "sova på köp", 100, 300 eller 1 000 kronor?

Okej då sover vi alla på de lite större inköpen i framtiden, eller hur? Men om vi hittar den där tröjan vi länge dreglat efter på 70 procent rea, hur ska vi då göra för att de små inköpen inte ska bli alldeles för många och i slutändan, stora? Jag är expert på att handla på rea, i alla fall när det kommer till kläder. Varje gång jag kommer hem med ett nytt fynd så tillåter jag inte mig själv att hänga in det i garderoben innan jag plockat ut ett annat. 1 in och 1 ut. Detta började jag med när jag flyttade till min nuvarande lägenhet på 17 kvadrat. Till en början en nödvändighet, jag fick helt enkelt inte plats med mer kläder!

Jag börjar då med att samla alla ”ut” plagg i en ICA kasse, när den är full så lägger jag ut dessa till auktion på Tradera. Skulle det inte bli sålt så försöker jag ge bort plagget annars så slänger jag det. Denna metod gör att min garderob alltid är städad och håller en jämn nivå. Sen så får jag även tillbaka en liten del av den utgift jag har lagt på det nya plagget. Superbra, eller hur?

Spara på och må bra!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.