Att investera

April 15, 2021
|
Kategorier:

I det sammanhanget syftar jag, med ordet investering, främst på investeringar i aktier eller fonder. Sanningen är att vi inte alltid behöver koppla investeringar till ekonomi.

Slår man upp begreppet i en företagsekonomisk ordlista så får man förklaringen "en ekonomisk satsning som görs med förhoppning om framtida avkastning". Sanningen är att vi kan välja att se definitionen på ett annorlunda sätt genom att ta bort ordet "ekonomisk" och därigenom får ordet "investering" en helt annan betydelse. Poängen med att göra detta, är att om vi kan använda oss av investeringar i vår vardag så finns mycket personlig avkastning att hämta. Jag ska nu presentera tre typer av investeringar.


Investeringar i vårt nätverk
Ett uttryck som dyker upp hela tiden men sanningen är att vårt nätverk är bland det viktigaste vi har. Ett varmare ord för "att nätverka" är att skaffa vänner och kan vi verkligen ha för många vänner? Troligtvis inte. Vi kan investera i vårt nätverk genom att umgås, gå på stan eller se en film ihop.
Det bästa med dessa investeringar är att de kan göras dagligen, överallt och ger oss en god avkastning under en lång tid. Så mitt råd är att utnyttja alla möjligheter där vi får lära känna nya människor!

Investeringar i vårt välbefinnande
Privatekonomi handlar i grund och botten om att ta kontroll över sina inkomster och utgifter, med detta sagt så får vi inte glömma bort att det viktigaste är att vi själva trivs och mår bra. Därför skall vi, under rimliga förutsättningar, se till att vi lägger våra pengar på något som verkligen får oss att må bra. Det kan vara allt ifrån att se en ishockeymatch då och då till att gå på bio eller unna oss kaffe på café, huvudsaken är att vi investerar i vårt välbefinnande.

Investeringar i vår personliga utveckling
Investeringar i vår egen utveckling kräver en hög satsning eftersom vi måste utmana oss själva för att kunna utvecklas.

Det är ofta svårt att veta vart man skall börja, därför tipsar jag om hur man kan gå tillväga. Börja med att se filmen "Yes Man". Filmen handlar om en man som bestämmer sig för att svara ja på alla förfrågningar han får. Vi kan ta med oss detta tankesätt när vi bestämt oss för att vi vill investera i vår egen utveckling. Det här låter som ett enkelt tillvägagångssätt men är överraskande svårt i praktiken eftersom att det alltid finns en bortförklaring till varför vi tackar nej.

Jag uppmanar därför till att börja tacka ja till alla möjliga förfrågningar eftersom det i princip alltid leder till ny kunskap och nya erfarenheter.


Dessa tre investeringar utgör tillsammans en marknad där det alltid är billigt att investera och avkastningen är skyhög.

Med andra ord så kommer den personliga investeringen slå börsen på alla tidshorisonter och marknaden är alltid glödhet.