Varför har unga personer en fördel på börsen?

September 15, 2023
|
Kategorier:

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Mer specifikt, har dem mer tid att låta sina investeringar växa på börsen än någon som börjar investera senare i livet. Exempel: om du börjar investera när du är 18 år istället för 25 kan det innebära flera miljoner kronor mer i din portfölj när du går i pension.

När vi på Ung Privatekonomi är ute och föreläser pratar vi alltid om vikten av att börja investera i tidig ålder. En av de främsta anledningarna är den magiska kraften i långsiktigt sparande, alltså att låta pengarna ligga kvar länge på börsen. Genom att investera tidigt sprider du ut riskerna och skapar en möjlighet för dig själv. Detta ger dig en viktig fördel som alla elever i gymnasieålder kan dra nytta av, eftersom det ger dina pengar mer tid att växa.

Varför är tid så viktigt? Det ger ränta-på-ränta-effekten mer tid att växa. Räntan är den procentandel med vilken dina investerade pengar ökar. Det som påverkar summan i slutändan är hur mycket du sparar, hur mycket det växer och hur länge det får växa. Ju fler år du har på dig innan du når pensionsåldern (när du planerar att börja leva på dina sparade pengar), desto längre tid har ränteeffekten kunnat multiplicera och öka värdet på din portfölj. Med portfölj menas det samlade värdet av dina investerade tillgångar, ex. alla pengar du köpt aktier eller fonder för.

För att förklara det enkelt: När du investerar, tjänar du både på när dina investeringar ökar i värde OCH på den tidigare tillväxten. Det är som en snöbollseffekt, ju längre tid snöbollen rullar, desto större blir den och ju större den är desto fortare går det.

Om du börjar investera som ungdom ger du din investeringsportfölj en större chans att växa exponentiellt över tiden. Du kan alltså låta dina pengar ligga på börsen och arbeta för dig, för att senare kunna dra nytta av den långsiktiga tillväxten.

Sammanfattningsvis:
Att investera som ung är en klok strategi. Det ger dig en fördel gentemot dem som börjar senare i livet. Genom att utnyttja tiden och dra nytta av ränta-på-ränta-effekten kan du bygga en stark ekonomisk framtid och säkerställa att du har tillräckligt med kapital när du vill köpa något lite dyrare eller når pensionsåldern. Våga komma igång med dina investeringar tidigt och börja se dina pengar jobba och växa åt dig!

Lycka till med dina investeringar <3

Hälsningar Emelie, föreläsare på Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?

Lär dig att värdera aktier med P/E- och P/S-tal

Jag hade läst ett citat från Warren Buffett som sa ”Risk comes from not knowing what you´re doing”. Denna risk ville jag minimera och bestämde mig därför för att lära mig värdera och analysera bolagen jag ville investera i. För att jämföra aktiers prissättning, räcker det oftast att titta på två nyckeltal, P/E och P/S.