Att tänka på under rådande börsturbulens

May 13, 2022
|
Kategorier:

Under den inledande delen av året har vi noterat stora och breda nedgångar på börser i världen i allmänhet, och Stockholmsbörsen i synnerhet. Anledningarna bakom fallen är flera, men de största drivkrafterna stavas geopolitisk oro till följd av kriget i Ukraina samt en förhöjd inflation med stigande räntor som följd. 

Osäkerheten om vad som ska komma skall är stor, och faktum är att det är omöjligt att ta fram spåkulan och kolla in i framtiden. Med rådande förutsättningar i åtanke tänkte jag därför komma med lite tips om vad man kan tänka på just nu - för att må lite bättre och känna sig mer avslappnad.


Nummer ett: Ha is i magen. Efter stora nedgångar har börsen historiskt sett alltid återhämtat sig. Mycket tyder på att så även blir fallet denna gång. 

Nummer två: Se till så att du har en buffert redo med pengar du kan omsätta i vardagen. På så sätt tvingas du inte gå in och sälja av dina värdepapper du annars inte hade velat avyttra. 

Nummer tre: Skapa din egen åsikt om vad du tror är bra för ditt investerande - och var trygg med det. Fatta inte beslut efter uppmaningar på sociala medier, fatta dock gärna beslut med fakta som grund - men utefter dina egna åsikter. 

Nummer fyra: Om du har pengar över, som du inte behöver i närtid, passa på att fylla på lite i de innehav du känner dig bekväm med. Historiskt sätt har det även gynnat sig att vara optimistisk när andra varit kritiska. 


Summa summarum: Tänk långsiktigt. Gå in och titta på en graf över börsen de senaste 100 åren, och zooma ut. Notera hur nedgångar alltid följs av uppgångar och andas ut!

Jesper Ahlberg, Föreläsare Ung Privatekonomi