Betala dig själv först!

May 13, 2022
|
Kategorier:

Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki kom ut 1997 och har sedan dess blivit en slags stapel i litteratur om privatekonomi. För många var boken en första introduktion till att utveckla ett pengasinne. Här delar jag med mig av min favoritprincip. 

I boken får vi följa en pojke vars pappa är hårt arbetande men som aldrig lyckats uppnå finansiell frihet. Pojkens kompis däremot, har en pappa som är på andra sidan av spektrumet. Han är en framgångsrik företagare och investerare. Allteftersom pojken hänger med sin fattige pappa och den rike pappan, försöker de lära honom om pengar. Och en av dem bättre lektionerna kommer från den rike pappan och den lyder ”Betala dig själv först”. Vi ska försöka förklara den enkla men viktiga och avgörande principen här. Innan vi gör det kan vi nämna att papporna lika gärna kan vara mammor och pojken en flicka. 

Fattig pappa
När den fattige pappan får sin lön från sitt enda jobb går det mesta till hyran, bilen och andra räkningar. Kvar blir lite fickpengar eller ingenting. Den fattige pappan har inga tillgångar utan lever helt enkelt lön-till-lön. 

Rik pappa
Det första den rike pappan gör när han får sin lön är att betala sig själv. Det genom att spara och investera en del av lönen. Han kan fortfarande ha råd med alla utgifter då hans investeringar också genererar pengar för honom. Han har alltså flera inkomstkällor. Dock tog det en tid för den rike pappan att nå hit och han fick leva under sin inkomst ett tag. Men idag behöver han inte oroa sig, hans tillgångar genererar pengar åt honom, detta är tanken med att investera en del av sina pengar.

Betala dig själv först
Att betala dig själv först är en kraftfull idé som inger disciplin. Den fungerar som en slags automatisk utgiftskontroll. En lär sig att sträcka en hundralapp längre än vanligt. Detta är mycket enkelt och går idag att sätta upp automatiskt genom automatisk överföring från sitt vanliga konto till ett sparkonto. Det går även att sätta upp automatiska autogiron till dina investeringskonton där dina pengar investeras automatiskt i fonder. Detta gör att du kan investera dina pengar utan att du ens behöver logga in på banken, det sker automatiskt varje månad. 

För att få fler tips och idéer kan du läsa vår bok ”Få råd med dina drömmar”.

John, Föreläsare Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?