Börja tjäna pengar på pengar!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Sparande behöver inte betyda att du väntar till månadens slut och sparar de pengar som blir över. Den typen av passivt sparande kan leda till att det inte är mycket kvar att spara. Jag vill att du ska bli en aktiv sparare och börja spara när du får in pengar. Som aktiv sparare väljer du att spara på en gång och låter dina köp anpassa sig efter ditt sparande. Det kommer hjälpa dig att tänka på vilka utgifter du spenderar mycket pengar på.

Jag vill att du börjar spara idag så dina pengar kan börja växa utan att du behöver göra någonting. Den kraften som gör det möjligt kallas ränta-på-ränta effekten och med hjälp av den kan du börja tjäna pengar på pengar. Men hur funkar det?

Här får du ett exempel:

Du sparar 1000 kr med en avkastning på 5 procent per år. Du får efter ett år 1050 kr och du har tjänat 50 kr under år ett.

I början av år två låter du de 1050 kr ligga kvar och du får 5 procent i avkastning. Vid slutet av år två har du 1050 * 5 % = 1 102,5 kr.

Vi jämför din avkastning mellan år 1 och 2. Det första året tjänade du 50 kronor. Det andra året tjänade du 52,5 kr. Det är den här effekten som kallas ränta-på-ränta effekten. Du har inte sparat nya pengar men ändå tjänat mer pengar under det andra året! Skulle du låta dina pengar ligga kvar ännu längre, säg i tio år, skulle du ha hela 1 629 kr.

Ränta-på-ränta-effekten kan liknas vid en snöboll som rullar ner för en backe och blir allt större när ny snö fastnar. Först är snöbollen liten, men när den börjar rulla så fastnar snö och den växer. Ju större bollen blir, desto mer snö fastnar när den rullar fram. På samma sätt kommer ditt sparande öka mer om du sparar under en längre tid. De pengar du sparar ökar i värde över tid och ger dig avkastning. De pengar du sparar idag kommer göra att du börjar tjäna pengar på pengar. Därför vill jag att du blir en aktiv sparare och låter tiden hjälpa dig bli rik.

Så kom igång med ditt sparande idag!

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?