Drömmen om ett eget boende

April 15, 2021
|
Kategorier:

Det är ganska vanligt att man under gymnasiet, när man närmar sig vuxenlivet, börjar längta efter sitt eget. Ett eget boende där man kan bestämma över sig själv och sitt liv. Det är ju bara ett litet problem, att köpa en lägenhet kostar väldigt mycket pengar och det finns väldigt få hyresrätter att få tag på. Går det då att förverkliga den här drömmen?

Svaret är ”Självklart!”. Det kan kräva tid och disciplin, men framför allt så krävs det hårt jobb och vilja. Om vi leker med tanken att en lägenhet kostar 1 miljon och det krävs en kontantinsats på 15 %, vilket blir 150 000 kr, hur når man då den här summan?

Vissa har turen att ha föräldrar som har sparat ihop en del till en, men andra har det inte.

Om man efter studenten börjar jobba och får en månadslön på 17 000 kr brutto, då får man ut ungefär 13 000 kr efter skatt varje månad. Skulle man bo hemma ett tag och försöka spara ihop till den här kontantinsatsen så tror jag man kan spara minst 50 % av lönen, om man verkligen försöker. Det innebär att vi når till det här målet på mindre än två år.

Att ha en bostad som en morot när man sparar gör det hela så mycket roligare och enklare.

Alltså, ingenting är omöjligt så länge man har viljan och en plan!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.