Elins 5 bästa spartips

April 15, 2021
|
Kategorier:

Vi lever just nu i hårda tider. Det är närmare två veckor kvar innan studiebidraget alternativt lönen ramlar in på kontot och vi är kungar för en dag. Tills dess vill jag bjuda er på mina 5 bästa spartips i vardagen till studenter med en begränsad plånbok. Vare sig du studerar just nu eller om du inom en snar framtid kommer bli student så kan dessa tips vara bra att lägga på minnet. Håll till godo!

  1. Unna dig själv vardagsmotion! Genom att ta cykeln till skolan istället för att åka buss sparar du dels pengar du annars lagt på kollektivtrafiken och dels slipper du lägga pengarna på dyra gymkort. Två flugor i en smäll!
  2. Att planera sina besök i mataffären är alltid kostnadseffektivt! Sätt dig på söndagen och planera nästkommande veckas matsedel och veckohandla. Det är lätt att springa till affären varje dag och småhandla. Risken med detta är att andra godsaker slinker ner i varukorgen vilket kan bli dyrt längden.
  3. Utnyttja studentrabatter till fullo! Fråga alltid i affären om rabatter för studenter. Där finns mycket pengar att spara i vardagen. För att ge er ett exempel och samtidigt hänvisa till föregående tips. Låt säga att du handlar all mat inför den kommande veckan för 700 kronor och får 10% rabatt på detta. Då sparar du 70 kronor per vecka. Låter kanske som småpotatis, men säg att du gör detta i ett helt år. Då sparar du 840 kronor. Gör du detta under hela din studietid på uppskattningsvis 4 år sparar du hela 3360 kronor på livsmedel. En utgift som inte går att förhandla bort. Tänk på det!
  4. När man precis flyttat hemifrån kan vissa utgifter kännas betydelselösa. Däribland försäkringar, men strunta absolut INTE i att teckna försäkringar. Detta kan straffa sig den dagen oturen är framme. Psst, även försäkringsbolagen erbjuder studentrabatter!
  5. Köp och sälj kurslitteratur! Som universitetsstudent är kurslitteraturen en stor utgift varje månad. Rekommendationen är att köpa begagnad kurslitteratur i diverse studentbokhandlar alternativt facebookgrupper. När du sedan är klar med boken kan du sälja den vidare! Ett smart sätt att spara mycket pengar på!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.