Fira dina delmål!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Vi pratar mycket om målsättningar och drömmar inom Ung Privatekonomi, dels ute på föreläsningarna men även här på bloggen och i våra sociala medier. Och för att nå drömmarna brukar man prata om att det krävs ett tydligt mål som gärna går att bryta ned i små delmål. Det gör att man kan känna framgång under resans gång när man når dessa delmål. Så att man inte sitter på ett jättestort mål som är extremt långt bort och så känner man sig aldrig nöjd på vägen. Det här tycker jag är väldigt viktigt, men varför är det viktigt?

Min tankegång är att jag varje dag ska göra något som tar mig närmare mitt mål. Det kan som sagt innebära att jag jobbar lite hårdare för att kunna spara lite extra, att jag har fått ny kunskap genom att läsa lite av en bok eller blogg alternativt gått på någon föreläsning eller utbildning. Det kan även vara att jag har lärt känna nya människor och breddat mitt nätverk. I slutet av dagen kan jag då vara nöjd över att jag tagit ett steg till samtidigt som jag fortfarande är hungrig och motiverad på mer.

Det svåra är att hitta balansgången mellan att vara nöjd och hungrig. Om man aldrig känner sig nöjd och kan glädjas på resans gång så kommer man till slut bli omotiverad och tappa gnistan. Men likaså om man alltid känner sig helt nöjd, då har man ju inget som motiverar en till att fortsätta utvecklas.

Det kan vara svårt att hitta den här balansen. Men mitt tips är att verkligen glädjas åt alla delmål och “fira” när du når dessa, så att du känner att du får en belöning för arbetet du gör. Då blir du hungrig efter att få nå nästa delmål och vill varje dag se till att ta dig ett steg närmre.

P.S. För att lättare nå målen är kunskap en viktig del. En grej som har givit mig väldigt mycket kunskap är genom att gå på Unga Aktiesparares utbildningar och evenemang. Du kan kolla in deras kommande aktiviteter här.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.