Gör sociala medier att vi spenderar mer?

April 15, 2021
|
Kategorier:

Diskussionen kring hur de sociala medierna påverkar oss har blivit väldigt aktuellt den senaste tiden. Jag har börjat fundera om sociala medier har påverkat oss att spendera mer p.g.a. att vi idag på ett lätt sätt kan jämföra oss med andra.

De sociala medierna har blivit större och större de senaste åren, vilket har fört med sig både positiva och negativa konsekvenser. Tack vare sociala medier har information blivit mer tillgänglig, och man kan mycket lättare hålla kontakt med människor på andra sidan jorden. Det är självklart hur bra som helst men det kan även ha en negativ påverkan i vår vardag.

Vi blir ständigt matade med bilder på lyckliga killar och tjejer som är på stranden eller som visar upp den nyaste bilen eller designer väskan. När man tittar på kommentarerna på dessa bilder ser man ofta "Wow, detta vill jag ha" eller liknande. När vi ser dessa bilder börjar många jämföra sig med personerna och vill ha det dem har. I värsta fall kan detta påverka oss så mycket att vi vill ha saker bara för att ha saker. Om vi inte har de pengar som behövs kanske vi börjar låna pengar för att vi ska kunna köpa de saker vi vill ha. Vi har då börjat spendera pengar som vi egentligen inte har, och till vilket syfte?

Precis som Björn skrev i sitt inlägg förra veckan behöver vi inte massor av saker för att vi ska bli lyckliga. Och ytterligare en viktig sak är att vi inte behöver jämföra oss själva med vad andra människor har på sociala medier.

Jag hoppas att alla börjar fundera över hur de sociala medierna påverkar oss. Jag hoppas att alla som läser detta inlägg tänker en extra gång innan ni börjar jämföra er med människor på en bild.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.