Gör sociala medier att vi spenderar mer?

April 15, 2021
|
Kategorier:

Diskussionen kring hur de sociala medierna påverkar oss har blivit väldigt aktuellt den senaste tiden. Jag har börjat fundera om sociala medier har påverkat oss att spendera mer p.g.a. att vi idag på ett lätt sätt kan jämföra oss med andra.

De sociala medierna har blivit större och större de senaste åren, vilket har fört med sig både positiva och negativa konsekvenser. Tack vare sociala medier har information blivit mer tillgänglig, och man kan mycket lättare hålla kontakt med människor på andra sidan jorden. Det är självklart hur bra som helst men det kan även ha en negativ påverkan i vår vardag.

Vi blir ständigt matade med bilder på lyckliga killar och tjejer som är på stranden eller som visar upp den nyaste bilen eller designer väskan. När man tittar på kommentarerna på dessa bilder ser man ofta "Wow, detta vill jag ha" eller liknande. När vi ser dessa bilder börjar många jämföra sig med personerna och vill ha det dem har. I värsta fall kan detta påverka oss så mycket att vi vill ha saker bara för att ha saker. Om vi inte har de pengar som behövs kanske vi börjar låna pengar för att vi ska kunna köpa de saker vi vill ha. Vi har då börjat spendera pengar som vi egentligen inte har, och till vilket syfte?

Precis som Björn skrev i sitt inlägg förra veckan behöver vi inte massor av saker för att vi ska bli lyckliga. Och ytterligare en viktig sak är att vi inte behöver jämföra oss själva med vad andra människor har på sociala medier.

Jag hoppas att alla börjar fundera över hur de sociala medierna påverkar oss. Jag hoppas att alla som läser detta inlägg tänker en extra gång innan ni börjar jämföra er med människor på en bild.