Hur får jag mina pengar att räcka, och bli över?

April 15, 2021
|
Kategorier:

Om du läste Emils blogginlägg förra veckan, så borde du nu vara övertygad om att det lättaste och säkraste sättet att bli rik på inte är genom att vinna på lotto eller spela på online-casino. Nej, det lättaste sättet att bli rik på är helt enkelt genom att spara. Men om du, precis som jag, inte får in så mycket pengar i månaden kan det kännas svårt att lägga av pengar till ett sparande. Så hur gör man egentligen för att få pengar över varje månad?

Jo, det första du måste göra är att se över din privatekonomi; att titta på dina inkomster och utgifter. Inkomster är pengarna du får in, medan utgifterna är pengarna du blir av med. Och det enda du behöver göra för att bli rik, är helt enkelt att inkomsterna ska vara större än utgifterna, alltså att du ska gå “plus”. Så hur gör du då för att nå dit?

Du kan välja mellan att antingen öka dina inkomster, eller att minska dina utgifter (helst både och!). Men att öka sina inkomster är inte alltid så lätt, speciellt inte om man t.ex. pluggar på gymnasiet. Du kan självklart försöka hitta ett extrajobb, eller kanske förhandla om höjd månadspeng (om du har det), men detta kan vara svårt. Något som är lättare att påverka är sina egna utgifter!

Ofta försvinner mycket pengar varje vecka på sådant som du kanske egentligen inte ens vill ha, eller som bara ger dig väldigt kortvarig lycka. Saker som en fika, ett paket cigg eller en kopp kaffe i veckan, kan på lång sikt bli väldigt stora summor. Det är alltså denna sortens utgifter som du måste dra ned på om du vill kunna gå plus varje månad, och nå ditt mål!

För att få koll på vilka utgifter just du har och kan dra ned på, så skulle jag verkligen vilja rekommendera dig att börja föra kassabok! Det låter kanske inte jättesexigt, men är ett väldigt lätt sätt att få koll på ekonomin och enkelt få pengar över varje månad. Läs gärna mer om att föra kassabok här!

Det ska ju vara roligt med ekonomi, och att föra kassabok kanske inte passar just dig. För att göra det lättare och roligare finns det då en mängd olika appar att ladda ner som kan hjälpa dig att få full koll på din ekonomi och som gör att du kan komma igång med att bli rik - på nolltid!

Lycka till!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.