Hur gör jag för att slippa bli bankrutt efter en helg med vännerna?

April 15, 2021
|
Kategorier:

Ofta tycker vi som studenter om att avrunda veckan med en härlig helg fylld med upplevelser tillsammans med vännerna. Tyvärr händer det ibland att man vaknar upp på måndag morgon och inser att man kommer få leva ganska knapert resten av månaden. De goda nyheterna är att det finns ett enkelt sätt att undvika detta och samtidigt ha en trevlig helg att minnas tillbaka till.

Var smart, prioritera!

På helgen vill vi kunna unna oss utan att känna oss allt för ekonomiskt begränsade. Dock verkar allting bli mycket dyrare när det blir helg, som om landet drabbats av kraftig inflation under tiden vi står i duschen och går från vardagsmode till helgmode. Detta eftersom vi tenderar att vara mer benägna att öppna plånboken när vi ska roa oss. Det gäller alltså att prioritera; Måste vi gå på restaurang och äta eller kan vi kanske laga mat tillsammans? Behöver vi ta taxi eller kan vi åka med bussen? Vad är egentligen viktigast för oss?

Planera för att slippa snåla!

Inse dina ekonomiska förmågor och planera för helgens kostnader. Lägg över pengar från kontot till ett sparkonto innan du åker iväg hemifrån. Då skapar du ditt eget utrymme utan att behöva känna att du snålar och garderar dig samtidigt mot onödiga impulsköp. Prata med dina vänner om din plan. Med gemensam framförhållning kan man även undvika jobbiga situationer tillsammans; Vad vill vi göra? Vem står för vad? I slutändan är det viktigaste att man umgås tillsammans med de man tycker om och har det trevligt.

Med detta önskar jag er lycka till och hoppas att ni får många underbara helger framöver tillsammans med nära och kära!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.