Idag ska du få veta en “hemlighet” som du kommer att ha nytta av hela livet!

April 15, 2021
|
Kategorier:

“Priset är vad du betalar, värdet är vad du får” - Warren Buffett

I vårt moderna samhälle väljer vi oftast att fokuserar på priset, dvs. den faktiska kostnaden för något. Vi vill gärna betala så lite som möjligt så därför jämför vi priser för att hitta det billigaste alternativet. Tyvärr innebär oftast ett lågt pris även låg kvalitet, vilket leder till att produkten du köpt inte håller så länge och du måste snart köpa nytt igen. Det är detta vi kallar köp-slit-och-släng-samhället och det låga priset blir i längden egentligen väldigt dyrt!

Man kan istället välja att fokuserar på värdet, dvs. vad är det du faktiskt får för dina pengar. Väljer du en riktigt bra produkt, betalar ett högre pris, får du högre kvalitet, saker som håller längre och på sikt sparar du pengar! Det finns ett svenskt uttryck som jag tror att du känner igen; “Du får vad du betalar för”

Vad menar jag med att du kommer att ha nytta av det här hela livet?

Jo, detta är ett tankesätt som går att använda i alla situationer i livet! Det kommer hjälpa dig att få perspektiv på både små och stora utgifter!

Låt mig ge några exempel:

Shopping: Idag köper du ett par billiga skor i låg kvalité, få ont i fötterna när du använder dem, de slits jättefort och plötsligt är de trasiga och du behöver nya skor, igen! Eller, spara pengar ett tag för att sedan kunna köpa ett par ordentliga skor i bra kvalité som med lite omvårdnad kommer att hålla i flera år?! Vilket alternativ blir mest ekonomiskt på lång sikt?

Fika: Vid ett enda tillfälle gå på café med vänner och betala ca 70kr/pers eller köpa ingredienser till en kaka, kaffe och/eller te för ca 100kr (en summa att dela på såklart!) Bjud hem vännerna, baka tillsammans, umgås och fika. Vilket ger dig mest värde?

Körkort: Att ta körkort kostar flera tusen kronor, och det är därför viktigt att förstå värdet i det! Det du betalar för är en utbildning och kunskap som du kommer att använda varje dag, resten av ditt liv och som kommer hjälpa dig att få de jobb du vill ha och att ta dig till de platser du vill besöka!

Sparande: Skulle du vara beredd att spendera 100kr mindre varje månad för att istället spara 100kr varje månad? Efter ett år har du 1200kr på kontot! Väljer du dessutom att investera pengarna kommer de fortsätta att växa, för du kommer väl ihåg ränta-på-ränta effekten?

Så frågan är; Vad är det jag får för mina pengar och vad är det värt för mig?

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.