Klä dig sparsamt

April 15, 2021
|
Kategorier:

"Kläder är produkter som människan har på kroppen för att skydda sig mot kyla, väta eller värme ELLER som kroppsprydnad." Så står det i artikeln om kläder på Wikipedia. Jag gjorde ”eller" i versal för att poängtera den senare delen av varför vi har på oss kläder. Visst skulle man kunna säga att kläder bara används för att skydda oss från naturen men varför lägger vi, eller jag, då så mycket pengar på kläder? Ofta är det inte ens särskilt praktiska kläder. Det är snarare så att det är den senaste kollektionen eller någonting jag har sett i en film. Om du känner igen dig i det här så tycker jag att du ska läsa vidare!

För kläder är ju kul. De kan få dig att känna dig snygg och självsäker inför en redovisning eller dejt, nya träningskläder kan få fart på din träning. De kommer med en hel del roliga bieffekter helt enkelt! Men det är ju samtidigt bra om man kan fortsätta klä sig snyggt och fortfarande ha pengar kvar. Det är så jag försöker begränsa mig i alla fall. I det här inlägget har jag listat några av mina bästa tips för att kunna köpa kläder man vill ha på sig samtidigt som man har pengar över till sparande.

  • Köp kläder på Tradera. Folk är impulsiva, ibland går det lite väl fort när man ska klicka hem någonting från en sida utan att man riktigt vet sin storlek. Eller så kan det vara så att folk snabbt behöver pengar. Oavsett orsak så finns det hur mycket märkeskläder som helst ute på Tradera, många med prislappen kvar men ändå till en bråkdel av vad de kostar i affären.
  • Köp kläder online från andra länder. Jag provar alltid vilken storlek jag har i butik på träningsskor och sen köper jag dem online, det sparar mig oftast flera hundra kronor!
  • Ta hand om de kläder du har. Köper du någonting dyrare och tänker för dig själv; ”Den här kommer jag i alla fall kunna ha i ett par år.”? Se då till att det blir så! Har du köpt ett par dyrare skor så ska du se till att rengöra och putsa dem emellanåt för att de inte ska torka och spricka. Då förlänger du livslängden med flera år! Är det en tröja som kostar det fyra vanliga tröjor kostar vanligtvis? Se till att kolla tvättråden! För du vill inte plocka ur den ur tvättmaskinen och upptäcka att storleken plötsligt bara passar för en femåring.
  • Köp ingenting skrikigt bara för att det är på rea. Du kommer inte använda de där gula byxorna med lila svans bara för att det var 75 % av. Även om det känns som ett klipp så blir inga kläder billiga om du aldrig använder dem!
  • Köp inte kläder på sms-lån! Kanske självklart för en del av er. För andra är det mindre självklart och till dem vill jag säga att kläder i regel inte är någon investering och att du aldrig ska försätta dig i skuld i onödan!

Hoppas att du får användning av mina tips och därför får mer pengar över till sparande!