Måste man välja mellan att spara och leva?

April 15, 2021
|
Kategorier:

”Det handlar inte om vem som har mest pengar när man dör det handlar om vem som har upplevt mest”. Detta var något jag fick höra häromdagen när vi diskuterade sparande. Men det är väl ändå inte därför man sparar? Man sparar väl för att använda pengarna?

Jag har valt att spara mycket för att jag ska kunna uppleva allt det där jag annars inte hade haft råd med. Hade jag istället använt pengarna nu hade jag aldrig haft tillräckligt med pengar att göra allt jag vill. Mitt sparande kommer leda till att jag kan åka på en resa till ett nytt land varje år och jag kommer kunna köpa det där huset jag drömmer om. Genom att välja bort små saker idag så kommer det leda till något så mycket större i framtiden.

Har man möjlighet att uppfylla sina drömmar genom sitt sparande, då har man väl ändå upplevt mer än om pengarna använts direkt när de kom? Det handlar inte om att du ska lägga alla pengar på hög och aldrig använda dem. Det handlar om att du med lite planering och sparande kan uppleva saker du annars aldrig hade haft råd med. Sparar du dessutom dina pengar i aktier eller fonder, och få en bra ”ränta på ränta effekt”, så kan du dessutom addera en fin avkastning på det du sparat. Då kommer du också upptäcka att sparande är roligt.

Så börja spara lite varje månad och gör det till något roligt. Tänk på allt du kan uppleva med pengarna du kommer att ha i framtiden. Du kommer att kunna köpa din sportbil, lägenhet i New York eller just det du drömmer om.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.