Panama och andra sätt att spara pengar

April 15, 2021
|
Kategorier:

Om ni har kollat nyheterna de senaste dagarna så har ni förmodligen sett att många rika människor runtom i världen har sluppit betala skatt genom att gömma sina pengar i bolag i Panama. När jag skriver det här har åtminstone en svensk bank och flera svenskar blivit utpekade för inblandning.

Skatteplanering som den här är ingenting som jag rekommenderar någon, men när vi ändå är inne på ämnet ”att betala skatt” så vill jag passa på att påminna er alla om att se över er egen deklaration. Det kan verka läskigt, särskilt om ni gör det för första gången men det kan innebära att ni går från att behöva betala restskatt till att ni får tillbaka pengar istället.

Några exempel på avdrag du kanske har rätt till är:

  • Om du har jobbat på annan ort än där du bor så kan du göra avdrag för boende på 110 kr per dygn för boende.
  • Om du har jobbat på annan ort än där du bor så kan du göra avdrag för måltider och småutgifter för den första månaden och då med 110 kr per dag.
  • Om du handlar aktier i en aktie- och fonddepå så kan du göra avdrag för förlustaffärer och om du har gjort både vinst- och förlustaffärer så kan du kvitta dem mot varandra.

Tycker du att det här verkar krångligt så finns det massor av sätt att lära dig mer. Ett särskilt tips är att lyssna på senaste poddavsnittet av #pratapengar som handlar om just deklaration! Lycka till!