Plötsligt händer det!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Den här otroligt uttjatade sloganen är det så klart Triss som myntat och den vill inte riktigt försvinna. Jag hör den jämt och för mig har den en något annorlunda betydelse än vad jag tror att Triss vill förmedla.

När jag kollat på Trissreklamen och ser deras slogan – ”Plötsligt händer det!” syftar de på att miljonvinsten kommer när man minst anar det, åtminstone om man handlar Trisslotter emellanåt. Jag tycker att Triss försöker ladda deras slogan med en positiv och något skämtsam känsla. Från Triss håll handlar det ju om att man ska vinna pengar, mycket pengar, när man minst anar det, men för mig påminner den om oförutsedda utgifter. Utgifter som man inte har någon som helst aning om att de ska komma men plötsligt kommer de!

Vad jag råkade ut för i april månad var att få en fortkörningsbot. Ja, jag skäms över detta misstag men gjort är gjort och det blir värre, vänta bara…

Fortkörningsboten låg på 2 400 kronor och jag hade inte alls tagit höjd för denna utgift i månadens budgetering, därför blev det en oförutsedd utgift för mig.

Man brukar säga att olyckor kommer sällan ensamma, så under samma månad strax efter jag drog på mig fartboten, då sa min dator till om att den behövde bli ompysslad. Eftersom att jag gillar min dator väldigt mycket var jag väldigt snabb på att lämna in den till närmsta ställe där den kunde repareras. Jag fick beskedet att komma tillbaka om två arbetsdagar för att hämta den och när jag väl kom tillbaka möttes jag av fakturan som uppgick till 1 990 kronor. Återigen, plötsligt händer det! Under april månad gav datorn (som jag inte kan klara mig utan) upp samtidigt som jag skulle betala den tidigare nämnda fortkörningsboten. 2 400 kronor + 1 990 kronor = 4 390 kronor. En utgift som jag inte hade någon aning om och inte tagit höjd för i min budget.

Under denna månad var jag lite irriterad på mig själv. Att jag hade dragit på mig alla dessa utgifter, oförutsedda utgifter som förmodligen är min som student absolut värsta fiende. Men samtidigt var jag lite stolt över mig själv att jag hade byggt upp en extra buffert att ta av vid sådana här tillfällen. Utan bufferten hade jag inte kunnat betala mina räkningar i tid, vilket jag är väldigt mån om att göra.

Med det sagt tycker jag att vi avslutar denna historia med lärdomen: det är väldigt klokt att ha en extra buffert för ”Plötsligt händer det!”

* Buffert = sparade pengar som finns tillgängliga vid behov.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.