Så köper du din första aktie

April 15, 2021
|
Kategorier:

Hur gör jag för att köpa min första aktie? Vilka böcker måste jag läsa? Hur mycket pengar måste jag ha? Måste jag sitta och hålla koll på aktien varje dag?

Detta är ett urval av frågor som jag flertalet gånger fått från bekanta. Det är helt klart relevanta frågor, det var ungefär vad jag själv tänkte innan jag vågade ta steget och göra mitt första köp istället för att låta mina sparpengar ligga på sparkontot och damma. Därför känner jag att jag gärna vill dela med mig av det som jag önskar att jag hade hört under den tiden jag hade dessa funderingar.

Det viktiga är inte hur många aktier man köper, det viktiga är heller inte att du läst en mängd böcker för att förbereda dig.

Learn by doing är enligt mig det absolut bästa sättet, börja smått för att se om det kanske är något för dig. Hoppa över kaffet och den där pizzan och sätt in den hundralappen på ett Investeringssparkonto, köp en aktie du känner igen och du förstår hur företaget tjänar sina pengar. Väldigt viktigt är det dock att inte peta in mer pengar på värdepappersmarknaden än du är beredd att förlora, sätt upp tydliga mål för hur mycket du är beredd att sätta in under ditt första år. Se sedan till att följa dina uppsatta mål och njut av resan, man lär sig otroligt mycket. Du kommer börja märka att många av produkterna du använder i din vardag faktiskt produceras av noterade företag. Helt plötsligt kanske du märker att du börjar känna igen svenska noterade företags produkter när du är på semester utomlands.

Att spara och handla sin första aktie är inte bara kul utan också mycket lärorikt, inte minst för att man får möjligheten att faktiskt tjäna pengar.

Filip Einarsson, informatör i Lund.

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?