Sätt fart på sparandet

April 15, 2021
|
Kategorier:

Det här blir hösten som jag… Vad brukar du säga i slutet av den meningen?

Som jag ska börja träna? Äta nyttigt? Verkligen komma igång med.. Det finns ju så många saker som man vill göra! Har du provat att säga ”Det här blir hösten som jag tar kontroll över min egen ekonomi.” Eller varför inte ”Som jag tar mitt första steg mot ekonomiskt oberoende”. Den sista låter väl ganska bra? Det kan faktiskt vara du!

Du kanske har sommarjobbat och känner dig nu rikare än någonsin. Den känslan av att pengar inte är några problem är väldigt trevlig och därför ska du se till att den varar. Genom att sätta undan det mesta av din lön i ett sparande så kommer du kunna planera för större saker och varje gång du loggar in på ditt sparkonto kommer du se frukten av ditt sommarjobb. För mig och min flickvän handlar det om att ha råd att köpa en lägenhet när vi har pluggat färdigt. När vi är på våra jobb på somrarna känns det verkligen enklare, eftersom vi vet att pengarna går till vårt mål!

Känner du att det är helt omöjligt att lägga undan pengar för att det alltid står noll på kontot? Då är mitt tips att se över dina utgifter. Små utgifter blir stora i längden. Visste du till exempel att två burkläsk i veckan blir 1768 kr på ett år! Om du bara stryker en sån liten utgift så är det en bra start.

Du skulle också kunna prova att göra ett köpstopp under en månad förutom för det mest nödvändiga. Då ser du svart på vitt vad du faktiskt saknar när du inte får det och vilka saker som du lika gärna skulle klara dig utan.

Lycka till i höstmörkret!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.