Sharing is Caring

April 15, 2021
|
Kategorier:

Ofta sÄ tÀnker jag att vi Àr inte sÄ bra pÄ att be varandra om hjÀlp, eller utbyta tjÀnster. Vi pratar inte med grannen och var och hem gÄr in till sitt. LÄnar vi ett glas mjölk sÄ dövar vi samvetet att jag gav inget tillbaka eller köper en liten mjölk som plÄster pÄ sÄren. I förelÀsningen har vi en slide dÀr vi gÄr igenom typiska utgifter som blir en hel del pengar. I de exempel som finns sÄ tycker jag att Spotify och Netflix skulle stÄ med. 200 kr per mÄnad om valet Àr att man kan streama frÄn fler Àn en enhet. 1/5 del av CSN bidraget .

Jag brukar sÀga till mina elever: KÀnns det inte bÀttre och betala 49 kr i mÄnaden istÀllet för 99? Ofta blir eleverna glada och tittar pÄ sin kompis som att: Ska vi dela pÄ kostnaden? Du tummar inte pÄ kvalitén och det blir dubbelt sÄ billigt eller hÀlften sÄ dyrt. Vad kan man mer dela pÄ Àn streamingtjÀnster? Du fÄr ha offlinelistor om jag fÄr tillgÄng till ditt Netflix. Eller anvÀnd betalappen Swish om man tycker det kÀnns lÀttare.

Att Dela handlar till stor del om osynliga normer. I företag och restaurangbranschen Àr ge och ta en sjÀlvklarhet. Om du klipper mig, - kan jag massera dig. Visst fÄr du Àta hÀr, ta du en dagens sÄ kommer jag förbi dig o ta en dagens i nÀsta vecka. Att dela med dig kan vara svÄrt i början men Àr roligt nÀr man vÀl vÄgar.

För att dela med sig handlar ocksĂ„ om tillit. MĂ„nga som Ă€r offentliga personer talar ofta om att de Ă€r rĂ€dda för att bli utnyttjade. VĂ„gar jag lita pĂ„ att du Ă€r min vĂ€n eller Ă€r du bara vĂ€n med mig för att stĂ„ i rampljuset? Är man genuin eller Ă€r det för egen vinnings skull.

Men det viktigaste Àr attityden att ha rÀtt instÀllning till att vilja dela med sig. Mycket kommer med att vara generös och ha tilltro till att man ger och man tar. SjÀlv har jag Äkt pÄ törnar men har en handfull personer som jag litar pÄ till 100% DÀr finns inte mitt eller ditt, utan det Àr vÄrt.

Ha ett fantastiskt lov, dela pÄ utgifterna pÄ chipspÄsen, lÀsken och godisen streama film och njut av hÀrliga sovmorgon och sena nÀtter. Det Àr ni vÀrda.

LĂ€s mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk Ängest i januari

Januari, Àven kallad Ärets fattigaste mÄnad Àr en trÄkig och inte minst tuff mÄnad för mÄnga. Under julen drar utgifterna ivÀg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tÀtt av oemotstÄndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyÄrsfirande. Utgifterna drar snabbt ivÀg och baksmÀllan kommer i januari.

SĂ„ pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det Àr en tuff ekonomisk tid vi lever i och det pÄverkar inte bara vuxna, barn och unga kÀnner ocksÄ av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstÄ hemma. Just dÀrför Àr det extra viktigt att prata om det att ha öppna och Àrliga samtal om ekonomi med ungdomar. HÀr fÄr du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar nÀrma sig den 25:e, det Àr dÀrmed dags att planera ditt sparande denna mÄnad. Men hur fördelar man sitt sparande nÀr studiebidraget eller lönen kommer? Jo, sÄ hÀr kan du smart fördela ditt sparande nÀr pengarna kommer in pÄ bankkontot.