Sharing is Caring

April 15, 2021
|
Kategorier:

Ofta så tänker jag att vi är inte så bra på att be varandra om hjälp, eller utbyta tjänster. Vi pratar inte med grannen och var och hem går in till sitt. Lånar vi ett glas mjölk så dövar vi samvetet att jag gav inget tillbaka eller köper en liten mjölk som plåster på såren. I föreläsningen har vi en slide där vi går igenom typiska utgifter som blir en hel del pengar. I de exempel som finns så tycker jag att Spotify och Netflix skulle stå med. 200 kr per månad om valet är att man kan streama från fler än en enhet. 1/5 del av CSN bidraget .

Jag brukar säga till mina elever: Känns det inte bättre och betala 49 kr i månaden istället för 99? Ofta blir eleverna glada och tittar på sin kompis som att: Ska vi dela på kostnaden? Du tummar inte på kvalitén och det blir dubbelt så billigt eller hälften så dyrt. Vad kan man mer dela på än streamingtjänster? Du får ha offlinelistor om jag får tillgång till ditt Netflix. Eller använd betalappen Swish om man tycker det känns lättare.

Att Dela handlar till stor del om osynliga normer. I företag och restaurangbranschen är ge och ta en självklarhet. Om du klipper mig, - kan jag massera dig. Visst får du äta här, ta du en dagens så kommer jag förbi dig o ta en dagens i nästa vecka. Att dela med dig kan vara svårt i början men är roligt när man väl vågar.

För att dela med sig handlar också om tillit. Många som är offentliga personer talar ofta om att de är rädda för att bli utnyttjade. Vågar jag lita på att du är min vän eller är du bara vän med mig för att stå i rampljuset? Är man genuin eller är det för egen vinnings skull.

Men det viktigaste är attityden att ha rätt inställning till att vilja dela med sig. Mycket kommer med att vara generös och ha tilltro till att man ger och man tar. Själv har jag åkt på törnar men har en handfull personer som jag litar på till 100% Där finns inte mitt eller ditt, utan det är vårt.

Ha ett fantastiskt lov, dela på utgifterna på chipspåsen, läsken och godisen streama film och njut av härliga sovmorgon och sena nätter. Det är ni värda.