Sparande – desto tidigare desto bättre!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Att springa mot tiden är svårt, men att få tiden att jobba med dina pengar är enklare!

Ett sparande är bra på många olika sätt;

- Det ger dig trygghet ifall något händer (mobiltelefonen går sönder, nya vinterskor behöver inhandlas, eller ifall du får en spontan tanke att resa iväg någonstans).- Du lär dig hålla i dina pengar (självdisciplin).- Det skapar möjligheter för dig själv. Du kan spendera för större belopp i framtiden än du kan just nu.

Ett bra tips är att börja med att spara undan 10 procent av din inkomst varje månad. Även om du inte tycker att du kan lägga undan så mycket som gymnasieelev med ett studiebidrag på runt tusenlappen så kan små summor blir stora i längden. Månadssparande är nämligen effektivast på lång sikt på grund av den så kallade ränta-på-ränta-effekten, en effekt som hjälper dina pengar att växa av den ”enkla” anledningen att du året efter en ränteutbetalning får ränta även på föregående års ränta. Lite luddigt kanske men tänk så här:

Du har 1 000 kronor som du sparar på banken till 5 procents ränta.

År 1: Du har 1 050 kronorÅr 2: Du får nu 5 procents ränta på 1 050 kronor istället = 1 103 kronorÅr 3: Du har 1 158 kronor

År 10: Du har 1 629 kronor

Om du sparar 100 kronor per månad i 10 år har du sparat hela 12 000 kronor.

Detta är dessutom helt utan någon ränta. Ponerar vi nu att vi sparat den här hundralappen i en fond som gett dig 6 procents ränta per år är beloppet istället 1 6326 kronor efter 10 år.

Är ni med på skillnaden? Vi fick alltså 4 326 kronor mer genom att placera våra pengar och få möjlighet till avkastning som i det här fallet uppgick till 6 procent.

Om vi nu ändrar exemplet till att vi börjar spara 5 år senare, så ser det ut såhär:

Nu sparar vi istället dubbelt så mycket, 200 kronor, fast bara i 5 år.

Efter 5 år har vi självklart sparat ihop samma summa, 12 000 kronor, om vi hade sparat med noll procents ränta.

Om vi istället placerat i samma fond som gett oss 6 procent om året har våra pengar istället vuxit till 13 965 kronor.

Vi har alltså sparat samma summa pengar men på kortare tid. Därför hinner pengarna inte växa lika mycket som under tio år. Svaret på denna gåta kallas ränta på ränta. Ju längre tid vi låter våra pengar ligga och ”förräntas”, desto mer kommer de hinna växa.

Otroligt va? Prova själv med räknesnurran på http://fondkollen.se/jamfor/raknesnurra.

Lycka till med sparandet!