Teknisk analys: 4 Övriga metoder

February 3, 2023
|
Kategorier:

Vi har nu gått igenom några olika metoder som används frekvent av traders, både på medellång och kort sikt. Gemensamt för dessa metoder är att de går att lära sig vilket betyder att många redan använder sig av dem. Detta leder till att marknaden ofta rör sig i totalt motsatt riktning än vad de indikatorer och nyckeltal vi har gått igenom visar.

Med denna kunskap har nya former av trading “uppfunnits” av de traders som har varit med länge och lärt sig läsa av marknaden. Det nya mottot många traders använder sig av är något i stil med: “Lär dig trada på samma sätt som alla andra, och gör sedan tvärtom”. Med detta menas att om marknaden verkar vara på väg upp enligt de vanliga indikatorerna och nyckeltalen, menar de att man istället ska satsa på att den går ner och vise versa. Detta är inga tips om hur du som läser borde trada utan endast ett perspektiv på dagens daytrading enligt vissa traders.

Något som dock stämmer och är ett tips är att de tradingmetoder vi än så länge gått igenom troligtvis inte kommer ge 100% positivt utfall. Chansen är till och med att du kommer förlora mer än du vinner ifall du endast förlitar dig på dessa metoder. Med denna kunskap ska vi nu gå in på lite mer avancerade metoder som används vid trading, som oftast tar väldigt lång tid för de flesta att lära sig och förstå helt och hållet. Dessa metoder är som sagt väldigt komplicerade men det finns oändligt många böcker, artiklar och Youtubevideos som lär ut dem. Med tanke på deras omfattning kommer vi endast gå igenom dem övergripande för att få en uppfattning om vad det handlar om.

Chart Patterns

Chart patterns eller diagrammönster som det blir översatt till svenska, är olika mönster i en graf som kan identifieras och kan ge en indikation på var marknaden är på väg. Det finns ett 10-tal olika mönster som används på olika sätt av traders. Några exempel på dessa mönster och hur de används är:

Double top: Ifall detta mönstret kan identifieras i en graf tenderar det att ge en indikation på att grafen är på väg neråt, som illustreras på bilden ovan.

Double bottom: Tvärtemot Double top tenderar detta mönstret att indikera en uppgång.

Head and shoulders: Detta mönster liknas vid en double top men har istället tre toppar där den mittersta ofta når högre än de andra. Detta mönster, likt Double top tenderar att indikera en nedgång.

Inverted head and shoulders: Tvärtemot Head and shoulders. Detta mönster visar sig ofta i form av tre bottnar, där den mittersta i stället når lägre än de andra. Precis som Double bottom tenderar detta mönster att indikera en uppgång.

Bullish flag: Detta mönster framkommer ofta vid en uppgång i grafen. Efter en uppgång tenderar detta mönster att framkomma och indikerar ofta en fortsatt uppgång.

Bearish flag: Tvärtom här också så tenderar detta mönster att indikera en nedgång. Detta mönster tenderar i stället att uppkomma under en nedgång.

Dessa mönster ger aldrig en garanti att marknaden ska gå åt det hållet som den brukar vid tillfälle där de uppkommer. Dock kan dessa mönster användas tillsammans med andra indikatorer för att försöka förutse framtida rörelser i grafen.

Candlestick patterns

Utöver mönster i grafen kan enskilda candlesticks indikera vilket håll grafen tenderar att röra sig. Till skillnad från chart patterns, där de endast finns ett 10-tal, finns det troligtvis närmare 100 stycken olika candlestick patterns som används av traders och det antalet ökar ständigt i takt med traders hittar nya patterns som de själva använder. Med tanke på hur kort tid en candle representerar vid trading på kort sikt, allt från ett par sekunder till ett par timmar, är denna strategin mer riskabel att använda och kan ofta ge felaktiga svar ifall den inte kombineras med andra metoder. Några av de mönster som används mest är:

Bild: Forexchannel

De översta mönstren tenderar att indikera en uppgång. Alltså, Hammer, Inverted Hammer, Dragonfly Doji och Bullish Engulfing är alla exempel på mönster som tenderar att visa en uppgång i marknaden.

De nedre mönstren, Shooting Star, Hanging Man, Gravestone Doji och Bearish Engulfing tenderar istället att indikera en nedgång. Ser man dessa mönster kan det alltså indikera en framtida nedgång.

Som sagt kan denna metod ofta visa sig vara felaktig på så sätt att marknaden reagerar tvärtom mot vad mönstret visar. Dock kan denna metod vara användbar i kombination med andra som till exempel olika chart patterns.

Elliott Wave Theory

Denna teori bygger på att marknaden rör sig i olika vågor på ett förutsägbart sätt. Grunden till teorin lades av en man vid namn Ralph Nelson Elliott redan på 1930-talet. Han studerade olika marknader och deras rörelse i grafen och kom fram till att marknadens rörelser gick till viss mån att förutspå.

Enkelt förklarat menar Elliott att marknaden rör sig i fem vågor upp där varje våg motsvarar en siffra från ett till fem, för att sedan vända nedåt i form av tre vågor som tydliggörs med bokstaven a, b eller c i bilden.

Bild: FX Scouts

Utöver det sa Elliott också att varje våg i sig, rör sig i flera vågor. Dessa inbördes vågor kan dock vara svåra att identifiera eftersom de olika mönstren dessa vågor yttrar sig i kan se väldigt lika ut ifall man inte besitter goda kunskaper om wave theory.

Denna metod används i all form av trading, eftersom dessa vågor återfinns i alla tidsperspektiv i en graf. Den främsta anledningen till att använda wave theory är för att undersöka vilket håll marknaden verkar röra sig. Därefter används oftast andra metoder för att försöka förstå hur mycket och hur snabbt marknaden kommer röra sig.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom många olika moment inom trading, både långsiktig och kortsiktig. Det viktigaste att hämta från dessa delar är att riskhantering är det viktigaste att tänka på när det kommer till trading. Var alltid medveten om att du tar en risk, desto kortare tidshorisont du har desto större risk tar du. Vill du trots detta lyckas med trading? Då är mitt tips: utbildning. Lär dig mer om de olika metoderna som finns: olika indikatorer, nyckeltal, chart patterns, candlestick patterns och möjligtvis vågteorin om du känner för det. Så länge du tar till dig informationen du läser och är villig att implementera denna i din trading har du goda chanser att lyckas.

Hur börjar man tradea då? Testa. Misslyckas. Gör om. Man lär sig alltid av sina misstag vilket betyder att det enda sättet att lära sig är att prova. Hitta din egen kombination av metoder som fungerar bäst för dig. Är du väldigt ny inom området men ändå vill testa, handla inte med mycket kapital. Minska din eventuella förlust så mycket som möjligt innan du ens börjar. På det sättet lär du dig utan att förlora mycket pengar. När du väl hittat något som passar dig och som du tycker fungerar kan det vara värt att tänka över om det är dags att riskera mer pengar. MEN. Kom alltid ihåg att risken för att förlora delar eller hela ditt investerade kapital finns och investera aldrig pengar du inte har råd att förlora.

Elliot Rozijan, föreläsare Ung Privatekonomi

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?