Tre anledningar att inte spara

April 15, 2021
|
Kategorier:

Vi vet egentligen alla att det dĂ€r med att spara Ă€r bra och det Ă€r nĂ„got man borde göra. ÄndĂ„ sĂ„ Ă€r det lĂ„ngt ifrĂ„n alla som gör det! Förra Ă„ret gjorde inkassobolaget Lindorff en undersökning, den visade att 24% av svenskarna skulle ha svĂ„rt att betala en ovĂ€ntad utgift pĂ„ 15 000kr. Det leder till att en del tar dyra sms-lĂ„n som gör att de har Ă€nnu svĂ„rare att spara pengar dĂ€refter. Om man har ett buffertsparande blir det en trygghet. DĂ„ kan man kĂ€nna att man klarar sig utan att ta ett lĂ„n om det blir dyrare hos tandlĂ€karen Ă€n vĂ€ntat, eller om diskmaskinen gĂ„r sönder.

Vi vet alltsÄ att vi bör spara men alla gör det inte. Hur kommer det sig? Jag kommer bemöta tre vanliga argument frÄn de som inte sparar Àn.

1: Jag tjÀnar sÄ lite/pluggar

Jag Àr sjÀlv student och vet att inkomsten inte alltid kÀnns sÄ fet. SÀrskilt om man som jag bor i en storstad dÀr hyrorna Àr höga, dÄ Àr det lockande att skippa sparandet helt och tÀnka att man sparar nÀr man tjÀnar mer istÀllet. Saken Àr den att man inte mÄste spara nÄgra enorma summor för att det ska kunna vÀxa. Oavsett om det Àr 100 kronor eller 1000 kronor i mÄnaden sÄ gör det skillnad för dig pÄ sikt. Sparar jag till exempel 400 kronor i mÄnaden i 40 Är och investerar med genomsnittlig avkastning pÄ 7% har jag en miljon kronor. Inte illa, va?

2: Man mÄste ju leva lite

Oh ja! Kul ska man ha och det kan man sÄklart ha Àven om man sparar. Att spara handlar inte nödvÀndigtvis om att leva pÄ vatten och havregrynsgröt. Jag brukar sÀga att sparande och budgetar handlar om prioriteringar. Vad Àr viktigt för mig och vilka inköp tillför vÀrde respektive vad köper jag av gammal vana? NÀr jag Àr trött köper jag ibland en cola för sockerkicken. Dock fÄr jag nÀstan alltid ont i magen efterÄt, sÄ var det vÀrt det? Egentligen inte, det var onödiga pengar jag hade kunnat spara istÀllet. DÀremot Àr mina vÀnner viktiga för mig! En del av dem bor i andra stÀder sÄ jag lÀgger hellre lite pengar pÄ en tÄgbiljett ibland och skippar onödig spontanshopping och annat som inte tillför vÀrde. Man kan ha kul Àven om man sparar. Man fÄr lÀra sig vad som Àr viktigt för just sig sjÀlv och prioritera bort annat onödigt.

3: Det dÀr löser sig sen

BÀsta tillfÀllet att börja spara Àr alltid nu, inte om ett Är. Att spara handlar om att vara snÀll mot sig sjÀlv, för det Àr faktiskt för din egen skull det Àr skönt att ha en buffert och ett lÄngsiktigt sparande i till exempel aktier. MÄnga fantiserar om att vinna storvinsten pÄ lotto eller Àrva massor av pengar. Majoriteten har dock inte en förmögenhet de kommer att Àrva och vÀldigt fÄ vinner pÄ spel. SÄ om man vill se till att man har pengar att röra sig med i framtiden och ha roligt sÄ Àr det bÀsta sÀttet att sjÀlv ta ansvar och spara. Kom ocksÄ ihÄg att om du hade börjat spara tidigare sÄ hade du haft pengarna nu, inte sant? SÄ om man vill ha pengar om nÄgra Är, Àr det nu du kan skapa möjligheterna Ät dig sjÀlv i framtiden.

Avslutningsvis sÄ vill jag sÀga att det inte finns nÄgra rÀtt eller fel i hur mycket man ska spara. UtgÄ frÄn din egen situation; inkomst och framförallt dina önskemÄl. Vill du resa jorden runt pÄ en lyxyacht fÄr du spara mer Àn om du vill Äka till Gotland. Det Àr bara du som vet vad som passar dig.

Skribent: Elin Agorelius

LĂ€s mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk Ängest i januari

Januari, Àven kallad Ärets fattigaste mÄnad Àr en trÄkig och inte minst tuff mÄnad för mÄnga. Under julen drar utgifterna ivÀg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tÀtt av oemotstÄndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyÄrsfirande. Utgifterna drar snabbt ivÀg och baksmÀllan kommer i januari.

SĂ„ pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det Àr en tuff ekonomisk tid vi lever i och det pÄverkar inte bara vuxna, barn och unga kÀnner ocksÄ av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstÄ hemma. Just dÀrför Àr det extra viktigt att prata om det att ha öppna och Àrliga samtal om ekonomi med ungdomar. HÀr fÄr du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar nÀrma sig den 25:e, det Àr dÀrmed dags att planera ditt sparande denna mÄnad. Men hur fördelar man sitt sparande nÀr studiebidraget eller lönen kommer? Jo, sÄ hÀr kan du smart fördela ditt sparande nÀr pengarna kommer in pÄ bankkontot.