Tre anledningar att inte spara

April 15, 2021
|
Kategorier:

Vi vet egentligen alla att det där med att spara är bra och det är något man borde göra. Ändå så är det långt ifrån alla som gör det! Förra året gjorde inkassobolaget Lindorff en undersökning, den visade att 24% av svenskarna skulle ha svårt att betala en oväntad utgift på 15 000kr. Det leder till att en del tar dyra sms-lån som gör att de har ännu svårare att spara pengar därefter. Om man har ett buffertsparande blir det en trygghet. Då kan man känna att man klarar sig utan att ta ett lån om det blir dyrare hos tandläkaren än väntat, eller om diskmaskinen går sönder.

Vi vet alltså att vi bör spara men alla gör det inte. Hur kommer det sig? Jag kommer bemöta tre vanliga argument från de som inte sparar än.

1: Jag tjänar så lite/pluggar

Jag är själv student och vet att inkomsten inte alltid känns så fet. Särskilt om man som jag bor i en storstad där hyrorna är höga, då är det lockande att skippa sparandet helt och tänka att man sparar när man tjänar mer istället. Saken är den att man inte måste spara några enorma summor för att det ska kunna växa. Oavsett om det är 100 kronor eller 1000 kronor i månaden så gör det skillnad för dig på sikt. Sparar jag till exempel 400 kronor i månaden i 40 år och investerar med genomsnittlig avkastning på 7% har jag en miljon kronor. Inte illa, va?

2: Man måste ju leva lite

Oh ja! Kul ska man ha och det kan man såklart ha även om man sparar. Att spara handlar inte nödvändigtvis om att leva på vatten och havregrynsgröt. Jag brukar säga att sparande och budgetar handlar om prioriteringar. Vad är viktigt för mig och vilka inköp tillför värde respektive vad köper jag av gammal vana? När jag är trött köper jag ibland en cola för sockerkicken. Dock får jag nästan alltid ont i magen efteråt, så var det värt det? Egentligen inte, det var onödiga pengar jag hade kunnat spara istället. Däremot är mina vänner viktiga för mig! En del av dem bor i andra städer så jag lägger hellre lite pengar på en tågbiljett ibland och skippar onödig spontanshopping och annat som inte tillför värde. Man kan ha kul även om man sparar. Man får lära sig vad som är viktigt för just sig själv och prioritera bort annat onödigt.

3: Det där löser sig sen

Bästa tillfället att börja spara är alltid nu, inte om ett år. Att spara handlar om att vara snäll mot sig själv, för det är faktiskt för din egen skull det är skönt att ha en buffert och ett långsiktigt sparande i till exempel aktier. Många fantiserar om att vinna storvinsten på lotto eller ärva massor av pengar. Majoriteten har dock inte en förmögenhet de kommer att ärva och väldigt få vinner på spel. Så om man vill se till att man har pengar att röra sig med i framtiden och ha roligt så är det bästa sättet att själv ta ansvar och spara. Kom också ihåg att om du hade börjat spara tidigare så hade du haft pengarna nu, inte sant? Så om man vill ha pengar om några år, är det nu du kan skapa möjligheterna åt dig själv i framtiden.

Avslutningsvis så vill jag säga att det inte finns några rätt eller fel i hur mycket man ska spara. Utgå från din egen situation; inkomst och framförallt dina önskemål. Vill du resa jorden runt på en lyxyacht får du spara mer än om du vill åka till Gotland. Det är bara du som vet vad som passar dig.

Skribent: Elin Agorelius