Tre flugor i en smäll

April 15, 2021
|
Kategorier:

Miljön, privatekonomin, hälsan.

De här tre faktorerna kan du påverka genom att enkelt ändra ditt konsumtionsbeteende.

I mitt exempel kommer jag att prata om den där plastflaskan, plastflaskan med Coca-Cola, bubbelvatten eller sportdryck. Den där flaskan du köper en gång i veckan. Hur värd är den? En tjugolapp två gånger per vecka slår vi ut till 2 080 kronor per år. Pantar du då flaskan efter dig? Eller slänger du den som vilka sopor som helst, vilket inte alls leder till rätt återvinning.

När jag talar om att spara så talar jag inte bara om pengar. Om du drar ner på dina onödiga utgifter så kan du också spara på miljön. Det kanske du, och många med dig, inte tänker på. Jag själv mår bättre av att skippa de sockrade läskedryckerna och dricka vanligt vatten istället, jag får mer över i plånboken och jag sparar på miljön.

I Sverige har vi det ganska bra. Efter att alla utgifter så som hyra, mat och el är betalade har många pengar över att spendera. Frågan är om en del av pengarna sparas, eller om konsumtion är svaret på alla slantar som blir över.

Att njuta av sina pengar är inte fel, men kan vi göra det på ett bättre sätt? Har du tänkt på vad du handlar? Är det bra saker för dig själv, för din ekonomi, och för naturen vi lever i? Och den största frågan; kan du göra något bättre?

Ett exempel på min egen lathet var när jag tog bilen ensam till affären för att inhandla mitt ”fredagsmys”. Avståndet till affären är inte längre än 1,5 kilometer. Något som skulle ta runt 10 minuter att promenera.

Numera promenerar jag, jag tjänar lite kondition, sparar bensin och får frisk luft på köpet. Det kräver lite mer planering för mig, men det är det värt. Ta en funderare på vad du kan göra annorlunda i din vardag, något som sparar på miljön, som ger dig några slantar extra i plånboken och som dessutom påverkar din fysiska hälsa på ett positivt sätt.

Jag lovar att det finns många saker, om du bara tar dig tiden att fundera ut dem.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.