Våga ta risker för att få en hög avkastning

April 15, 2021
|
Kategorier:

När du har ditt uppkörningsprov till körkortet riskerar du att misslyckas - det kostar dig mer tid, pengar och energi.

Men när du väl har körkortet i handen så har du lyckats ordentligt med din investering. Mitt körkort är en av mina bästa investeringar i livet, det har lett till två av mina första jobb och en stor frihet.

När jag och mina kollegor föreläser om privatekonomi och sparande på gymnasieskolor så betonar vi kopplingen mellan risk och avkastning.

Avkastning har ofta en ekonomisk anknytning till hur mycket värdet har ökat eller minskat. Dock behöver man inte alltid förklara det ekonomiskt! Jag brukar ofta jämföra dessa ord med personliga erfarenheter för att man lättare ska förstå.

I sommar ska jag åka till Sydostasien. Helt själv. Många av mina vänner blir chockade när jag säger att jag ska åka själv. "- Hur vågar du!?" och "- Tänk om du blir rånad?". Jag tar en risk med min resa. Jag kanske inte trivs alls, jag kanske står där helt själv och undrar vad jag ens håller på med. Men jag kommer lära mig ta ansvar, träffa nya människor, bemöta en helt ny kultur och många andra saker på andra sidan jorden. Jag tror resan kommer ge mig väldigt mycket.

I livet kan det handla om något så simpelt som att man inte vågar söka det där jobbet. Eller att man inte vågar ta initiativet att prata med den där personen man tycker ser intressant ut. Eller att man inte vågar räcka upp handen i klassrummet.

Detsamma gäller med sparande. När man ökar sin risk, till exempel i en aktieplacering, så kan man förlora stora summor pengar - men du kan också vinna stora summor pengar. Alltså en hög risk, men hög möjlig avkastning!

Fundera på hur stor risken är, och väg den mot glädjen du kommer få när du lyckas med det du ska göra!