Privatekonomi

Privatekonomi

LĂ€r dig mer om privatekonomi

För att nÄ sina mÄl i sÄvÀl ett marathonlopp som nÀr det gÀller ett sparande sÄ krÀvs planering, planering och Äter planering. I vissa fall behöver man Àven lÄna pengar för att uppnÄ sina mÄl som till exempel till en lÀgenhet eller för att kunna plugga. HÀr fÄr du lÀra dig mer om just detta med planering och budgetering, ett första steg i din privatekonomi. Ett första steg för dig för att nÄ dina drömmar!

Planera

Vill du kunna resa, köpa saker eller investera i en bostad? Med planering blir dina mĂ„l konkreta och lĂ€ttare att nĂ„.‍

Med lite planering kan du komma hur lĂ„ngt som helst – till ditt drömresemĂ„l, din drömbostad eller din drömoutfit. Privatekonomi handlar nĂ€mligen mest av allt om planering, sĂ€tta mĂ„l och sedan jobba för att komma dit. LĂ„ter det trĂ„kigt? Det beror pĂ„ hur du ser pĂ„ saken. Att nĂ„ ett mĂ„l du sjĂ€lv satt upp Ă€r en fantastisk upplevelse. SĂ€rskilt om du satt mĂ„let högt och trodde att det skulle bli svĂ„rt att nĂ„. KĂ€nslan av att ha nĂ„tt fram och att ha lyckats Ă€r oslagbar.

GÄ igenom de hÀr fem stegen nedan nÀr du lÀgger upp och genomför din plan.


‍

Steg 1 - Vad vill du uppnÄ?

Börja med att sÀtta upp ett mÄl genom att tÀnka igenom vad du vill. MÄlet du sÀtter ska vara en utmaning. Satsa, sÄ att du vet att du fÄr kÀmpa lite för att nÄ hela vÀgen fram. Desto roligare blir det nÀr du lyckas. NÄgot som du vet att du kommer att nÄ genom att fortsÀtta precis som vanligt Àr inte ett mÄl. Du kanske funderar pÄ att köpa en lÄngresa eller varför inte en bil som du kan ta dig till det dÀr nya jobbet?

Steg 2 - Vad innebÀr ditt mÄl?

NÀr du bestÀmt vad ditt mÄl Àr börjar du med att söka kunskap om vad mÄlet egentligen innebÀr. Det finns sÀkerligen tusen olika vÀgar för att nÄ fram till ditt mÄl. Vilken verkar mest rimlig? Vilken passar dig bÀst? VÀg alternativen mot varandra. Om du bestÀmt dig för att göra en resa till Sydamerika, sÄ ÄterstÄr att titta nÀrmare pÄ de alternativ du stÄr inför. Priset pÄ din resa kommer exempelvis att bero pÄ en mÀngd faktorer: hur lÀnge vill du vara borta och hur dyrt Àr det att leva nÀr du vÀl Àr pÄ plats? Skulle det i stÀllet vara bilen som lockar behöver du ge dig ut pÄ bilmarknaden för att undersöka miltal, hÀstkrafter och jÀmföra priser mellan olika mÀrken och modeller.

Steg 3 - Hur ska du fÄ ihop pengarna?

Nu har du mĂ„let relativt klart för dig. Hur ska du nĂ„ dit? I steg 2 har du benat ut ungefĂ€r hur mycket pengar du behöver. Nu mĂ„ste du fundera pĂ„ hur du ska skaffa dem. För att skrapa ihop pengar till ditt mĂ„l finns en mĂ€ngd olika vĂ€gar. Är du en person som gillar att spara pengar kanske du inte mĂ„ste jobba sĂ„ mycket, utan kan nöja dig med att jobba lite men samtidigt spara. Är du dĂ€remot en person som vill kunna spendera pengar Ă€ven under din sparperiod sĂ„ kanske ett bĂ€ttre alternativ Ă€r att jobba mer för att kunna lĂ€gga undan mer.

Steg 4 - Hur genomför du planen?

Efter planeringsprocessen kommer sjĂ€lva genomförandet. Glöm inte bort det som hĂ€grar vid processens slut! Sparandet och gnetandet kan bli tufft om du inte minns att Sydamerikas bergstoppar och djungler ligger framför dig. Dessutom mĂ„ste du hela tiden vara flexibel och anpassa dig efter nya förutsĂ€ttningar. Ändras nĂ„got i din vardag? Ja, dĂ„ Ă€r det lĂ€ge att se över din strategi sĂ„ att den anpassas efter nya faktorer.

Steg 5 - Blev det bra?

Sist men inte minst kommer utvÀrdering. Fungerade processen? Blev du nöjd med resultatet? Fundera pÄ om nÄgot skulle kunna göras bÀttre nÀsta gÄng.

SĂ„ att du inte Ă„ngar dig!

Varför Àr det sÄ viktigt att sÀtta mÄl och jobba mot att nÄ dem, bÄde inom privatekonomi och nÀr det gÀller resten av livet? Det handlar om att tÀnka före, och inte efter. SÄ att du inte stÄr dÀr nÀr du Àr 30 och kommer pÄ att du legat hemma pÄ soffan under tio somrar för att du alltid kommit pÄ i sista stund att du inte sparat pengar till sommarsemestern.

Sydamerikas bergstoppar och djungler ligger fortfarande oupptÀckta framför dig. Eller Ànnu vÀrre, sÄ att du inte stÄr dÀr nÀr du Àr 50 och inser att du inte förverkligat nÄgon av dina drömmar, eftersom du aldrig satte dig ner och benade ut vilka de var och med vilka medel du skulle kunna nÄ dem. Att du inte pluggade för att du tyckte att du inte hade rÄd. Att du inte bytte jobbet du inte trivdes med för att du inte orkade tÀnka till kring vad du ville göra i stÀllet. Att du inte bytte ut lÀgenheten som du inte trivdes i eftersom pengarna varje mÄnad gick Ät till smÄinköp i stÀllet för till sparpotten som skulle gÄ till nÄgot bÀttre.

Listan pÄ exempel kan göras lÄng, men slutsatsen Àr densamma: Planering Àr det viktigaste momentet inom privatekonomi.

‍

Budgetera

Gapar plÄnboken tom i slutet av mÄnaden, utan att du riktigt vet varför? KartlÀgg dina utgifter för att fÄ reda pÄ vart pengarna tar vÀgen.

Varför tar pengarna alltid slut ett par dagar efter att man fÄtt dem? Att stÀndigt vara pank och behöva lÄna ihop pengar Àr inte sÀrskilt kul. Ju mer man tvingas lÄna en mÄnad, desto snabbare gÄr pengarna Ät nÀsta mÄnad nÀr man mÄste betala tillbaka sina lÄn. Det leder lÀtt till en ond spiral som kan vara jobbig att ta sig ur.

‍

In och ut

Att fÄ balans i ekonomin, att ha lite pengar kvar vid mÄnadens slut, handlar om att ha större inkomster Àn utgifter. Dina inkomster kan vara t.ex. mÄnadspeng frÄn förÀldrar, studiebidrag, lön. Utgifterna Àr allt det du vÀljer att spendera dina pengar pÄ. Att fÄ balans i ekonomin handlar ofta om att se över bÄda sidorna, bÄde om att försöka öka inkomsterna och att dra ner pÄ utgifterna.


‍

Full koll med en kassabok

Din privatekonomi kan liknas vid en gungbrÀda dÀr inkomsterna sitter pÄ ena Ànden av plankan och utgifter pÄ den andra. Om utgiftssidan Àr allt för tung behöver du ta reda pÄ vad som tynger ner för att skapa en överblick över den egna ekonomin. Det gör du genom att rÀkna ihop alla inkomster och alla utgifter och sedan jÀmföra dem med varandra.

Inkomsterna Àr enkla att komma ihÄg, men utgifterna Àr svÄrare. Skriv ner alla utgifter under en mÄnad, för att ta reda pÄ vart pengarna tar vÀgen. Detta brukar kallas att föra kassabok och kan göras mer eller mindre komplicerat.

Den enkla kassaboken innebĂ€r att du helt enkelt skriver upp alla inkomster för sig och alla utgifter för sig. Vid mĂ„nadens slut summerar du de bĂ„da kolumnerna och jĂ€mför dem. Vill du dessutom ha reda pĂ„ vilka sorters utgifter du har, delar du in utgifterna i olika kategorier, som ”fika”, ”bio”, ”klĂ€der” och sĂ„ vidare. DĂ„ vet du vid mĂ„nadens slut vilken/ vilka kategorier du spenderar mest pengar pĂ„. DĂ€rmed blir det lĂ€ttare att veta var du ska skĂ€ra ner, om det visar sig att det behövs. En sammanstĂ€llning av dina utgifter medför ofta obehagliga överraskningar. Vid mĂ„nades slut kan du upptĂ€cka att den dĂ€r cafe latten du köper fyra gĂ„nger i veckan för 30 kronor har kostat dig sammanlagt 480 kronor. PĂ„ ett Ă„r blir det 6 240 kronor


‍

‍

‍

Dröm och prioritera

Nu vet du hur mycket pengar du fĂ„r in och hur mycket du gör av med varje mĂ„nad. DĂ„ Ă€r det dags att sĂ€tta ihop en plan för framtiden, en budget. Budgeten Ă€r samma sak som en pengaplanering. I budgeten spaltar du upp dina olika inkomst- och utgiftskategorier. Det kan Ă„terigen handla om ”fika”, ”bio”, ”klĂ€der”. Sedan gör du en uppskattning av hur mycket pengar du kommer att göra av med i varje kategori.

Vissa inkomster och utgifter Àr helt fasta och ser likadana ut varje mÄnad. Det kan handla om exempelvis studiebidrag pÄ inkomstsidan och hyra pÄ utgiftssidan. Andra inkomster och utgifter Àr mer rörliga. Dessa kan du pÄverka sjÀlv i högre grad. NÀr du har en tydlig bild av hur du spenderar dina pengar Àr det lÀttare att planera och prioritera. Hur mycket glÀdje och nytta fÄr du ut av olika utgiftsposter? Finns det ett bÀttre sÀtt att fördela pengarna pÄ?

‍

HÄll ögonen pÄ mÄlet

Att fÄ en bra ekonomi och kunna nÄ upp till de mÄl du stÀllt upp handlar om planering. Efter att du satt ihop din drömbudget tar
den stora utmaningen vid. För att följa din budget och nÄ dina mÄl mÄste du i vardagen sÀga nej till viss konsumtion och utgifter. Du kanske mÄste dra ner bÄde pÄ din konsumtion av smÄsaker och dessutom lÄta bli att köpa den dÀr nya mobiltelefonen. Det gÀller att du Àr disciplinerad och medveten om dina val. Och det gÀller att minnas att nÀr du sÀger nej till nÄgonting idag, innebÀr det att du kommer att kunna förverkliga en dröm

LĂ€r dig mer:

HÀr nedan kan du klicka dig vidare och lÀra dig mer om ett valfritt omrÄde.

‍