Lär dig mer om privatekonomi
För att nå sina mål i såväl ett marathonlopp som när det gäller ett sparande så krävs planering, planering och åter planering. I vissa fall behöver man även låna pengar för att uppnå sina mål som till exempel till en lägenhet eller för att kunna plugga. Här får du lära dig mer om just detta med planering och budgetering, ett första steg i din privatekonomi. Ett första steg för dig för att nå dina drömmar!
Planera
Vill du kunna resa, köpa saker eller investera i en bostad? Med planering blir dina mål konkreta och lättare att nå.
Med lite planering kan du komma hur långt som helst – till ditt drömresemål, din drömbostad eller din drömoutfit. Privatekonomi handlar nämligen mest av allt om planering, sätta mål och sedan jobba för att komma dit. Låter det tråkigt? Det beror på hur du ser på saken. Att nå ett mål du själv satt upp är en fantastisk upplevelse. Särskilt om du satt målet högt och trodde att det skulle bli svårt att nå. Känslan av att ha nått fram och att ha lyckats är oslagbar.
Gå igenom de här fem stegen nedan när du lägger upp och genomför din plan.

Steg 1 - Vad vill du uppnå?
Börja med att sätta upp ett mål genom att tänka igenom vad du vill. Målet du sätter ska vara en utmaning. Satsa, så att du vet att du får kämpa lite för att nå hela vägen fram. Desto roligare blir det när du lyckas. Något som du vet att du kommer att nå genom att fortsätta precis som vanligt är inte ett mål. Du kanske funderar på att köpa en långresa eller varför inte en bil som du kan ta dig till det där nya jobbet?
Steg 2 - Vad innebär ditt mål?
När du bestämt vad ditt mål är börjar du med att söka kunskap om vad målet egentligen innebär. Det finns säkerligen tusen olika vägar för att nå fram till ditt mål. Vilken verkar mest rimlig? Vilken passar dig bäst? Väg alternativen mot varandra. Om du bestämt dig för att göra en resa till Sydamerika, så återstår att titta närmare på de alternativ du står inför. Priset på din resa kommer exempelvis att bero på en mängd faktorer: hur länge vill du vara borta och hur dyrt är det att leva när du väl är på plats? Skulle det i stället vara bilen som lockar behöver du ge dig ut på bilmarknaden för att undersöka miltal, hästkrafter och jämföra priser mellan olika märken och modeller.
Steg 3 - Hur ska du få ihop pengarna?
Nu har du målet relativt klart för dig. Hur ska du nå dit? I steg 2 har du benat ut ungefär hur mycket pengar du behöver. Nu måste du fundera på hur du ska skaffa dem. För att skrapa ihop pengar till ditt mål finns en mängd olika vägar. Är du en person som gillar att spara pengar kanske du inte måste jobba så mycket, utan kan nöja dig med att jobba lite men samtidigt spara. Är du däremot en person som vill kunna spendera pengar även under din sparperiod så kanske ett bättre alternativ är att jobba mer för att kunna lägga undan mer.
Steg 4 - Hur genomför du planen?
Efter planeringsprocessen kommer själva genomförandet. Glöm inte bort det som hägrar vid processens slut! Sparandet och gnetandet kan bli tufft om du inte minns att Sydamerikas bergstoppar och djungler ligger framför dig. Dessutom måste du hela tiden vara flexibel och anpassa dig efter nya förutsättningar. Ändras något i din vardag? Ja, då är det läge att se över din strategi så att den anpassas efter nya faktorer.
Steg 5 - Blev det bra?
Sist men inte minst kommer utvärdering. Fungerade processen? Blev du nöjd med resultatet? Fundera på om något skulle kunna göras bättre nästa gång.

Så att du inte ångar dig!
Varför är det så viktigt att sätta mål och jobba mot att nå dem, både inom privatekonomi och när det gäller resten av livet? Det handlar om att tänka före, och inte efter. Så att du inte står där när du är 30 och kommer på att du legat hemma på soffan under tio somrar för att du alltid kommit på i sista stund att du inte sparat pengar till sommarsemestern.
Sydamerikas bergstoppar och djungler ligger fortfarande oupptäckta framför dig. Eller ännu värre, så att du inte står där när du är 50 och inser att du inte förverkligat någon av dina drömmar, eftersom du aldrig satte dig ner och benade ut vilka de var och med vilka medel du skulle kunna nå dem. Att du inte pluggade för att du tyckte att du inte hade råd. Att du inte bytte jobbet du inte trivdes med för att du inte orkade tänka till kring vad du ville göra i stället. Att du inte bytte ut lägenheten som du inte trivdes i eftersom pengarna varje månad gick åt till småinköp i stället för till sparpotten som skulle gå till något bättre.
Listan på exempel kan göras lång, men slutsatsen är densamma: Planering är det viktigaste momentet inom privatekonomi.
Budgetera
Gapar plånboken tom i slutet av månaden, utan att du riktigt vet varför? Kartlägg dina utgifter för att få reda på vart pengarna tar vägen.
Varför tar pengarna alltid slut ett par dagar efter att man fått dem? Att ständigt vara pank och behöva låna ihop pengar är inte särskilt kul. Ju mer man tvingas låna en månad, desto snabbare går pengarna åt nästa månad när man måste betala tillbaka sina lån. Det leder lätt till en ond spiral som kan vara jobbig att ta sig ur.
In och ut
Att få balans i ekonomin, att ha lite pengar kvar vid månadens slut, handlar om att ha större inkomster än utgifter. Dina inkomster kan vara t.ex. månadspeng från föräldrar, studiebidrag, lön. Utgifterna är allt det du väljer att spendera dina pengar på. Att få balans i ekonomin handlar ofta om att se över båda sidorna, både om att försöka öka inkomsterna och att dra ner på utgifterna.


Full koll med en kassabok
Din privatekonomi kan liknas vid en gungbräda där inkomsterna sitter på ena änden av plankan och utgifter på den andra. Om utgiftssidan är allt för tung behöver du ta reda på vad som tynger ner för att skapa en överblick över den egna ekonomin. Det gör du genom att räkna ihop alla inkomster och alla utgifter och sedan jämföra dem med varandra.
Inkomsterna är enkla att komma ihåg, men utgifterna är svårare. Skriv ner alla utgifter under en månad, för att ta reda på vart pengarna tar vägen. Detta brukar kallas att föra kassabok och kan göras mer eller mindre komplicerat.
Den enkla kassaboken innebär att du helt enkelt skriver upp alla inkomster för sig och alla utgifter för sig. Vid månadens slut summerar du de båda kolumnerna och jämför dem. Vill du dessutom ha reda på vilka sorters utgifter du har, delar du in utgifterna i olika kategorier, som ”fika”, ”bio”, ”kläder” och så vidare. Då vet du vid månadens slut vilken/ vilka kategorier du spenderar mest pengar på. Därmed blir det lättare att veta var du ska skära ner, om det visar sig att det behövs. En sammanställning av dina utgifter medför ofta obehagliga överraskningar. Vid månades slut kan du upptäcka att den där cafe latten du köper fyra gånger i veckan för 30 kronor har kostat dig sammanlagt 480 kronor. På ett år blir det 6 240 kronor…
Dröm och prioritera
Nu vet du hur mycket pengar du får in och hur mycket du gör av med varje månad. Då är det dags att sätta ihop en plan för framtiden, en budget. Budgeten är samma sak som en pengaplanering. I budgeten spaltar du upp dina olika inkomst- och utgiftskategorier. Det kan återigen handla om ”fika”, ”bio”, ”kläder”. Sedan gör du en uppskattning av hur mycket pengar du kommer att göra av med i varje kategori.
Vissa inkomster och utgifter är helt fasta och ser likadana ut varje månad. Det kan handla om exempelvis studiebidrag på inkomstsidan och hyra på utgiftssidan. Andra inkomster och utgifter är mer rörliga. Dessa kan du påverka själv i högre grad. När du har en tydlig bild av hur du spenderar dina pengar är det lättare att planera och prioritera. Hur mycket glädje och nytta får du ut av olika utgiftsposter? Finns det ett bättre sätt att fördela pengarna på?

Håll ögonen på målet
Att få en bra ekonomi och kunna nå upp till de mål du ställt upp handlar om planering. Efter att du satt ihop din drömbudget tar
den stora utmaningen vid. För att följa din budget och nå dina mål måste du i vardagen säga nej till viss konsumtion och utgifter. Du kanske måste dra ner både på din konsumtion av småsaker och dessutom låta bli att köpa den där nya mobiltelefonen. Det gäller att du är disciplinerad och medveten om dina val. Och det gäller att minnas att när du säger nej till någonting idag, innebär det att du kommer att kunna förverkliga en dröm
Lär dig mer:
Här nedan kan du klicka dig vidare och lära dig mer om ett valfritt område.