Bli vän med dina utgifter

April 15, 2021
|
Kategorier:

Snacket på festen kretsar kring vem som har mest pengar in, men hur skulle stämningen bli om man pratade kostnader istället?

Vore det inte härligt om kallpratet vid fester fokuserade på kostnader istället för lön och förmögenheter? Vid närmare eftertanke kanske det skulle bli otroligt tråkigt, men jag hoppas att ni förstår min poäng. Ingen höjdare att stå och diskutera elräkning på festen.

Min bedömning är att människor i dagens samhälle snarare intresserar sig för hur mycket man tjänar samt vilka förmögenheter man har, istället för att lägga fokus på vilka kostnader man har och hur mycket man får över i månaden. Personligen tror jag att många av dagens förmögna, som en gång i tiden började med tomma händer, fokuserade just på kostnaderna och vad de fick över i månaden. Överskottet kunde de sedan förvalta på ett smart sätt och få kapitalet att växa.

Hur får man svar på frågan: ”- vad får jag över varje månad?” Man upprättar en budget. Några av er kanske drar er tillbaka en aning, du är inte ensam, de flesta människorna skruvar på sig när de hör ordet budget. Ett begrepp som för många symboliserar ett tråkigt och inramat liv.

Varför?

Jag tror att man gör det för svårt inledningsvis och helt enkelt lägger ner för mycket tid på att ta fram en så exakt budget som möjligt.

Ställ dig själv följande fråga. Vilket ungefärligt överskott har jag varje månad?

Det tar säkert tre till fyra månader innan man har en budget med bra träffsäkerhet. Börja med att sätta upp en väldigt enkel budget, lägg ner max 10 minuter på den och utvärdera sedan vid nästa månadsslut hur väl du lyckades.

På det här sättet blir tröskeln relativt låg så att du kan komma igång med att upprätta en budget. Likaså blir pressitonen låg första månaden när man tar fram en budget på det här sättet, men det gör inget, för du har trots allt kommit igång med att ta kontroll över dina kostnader.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.