Jag är redo för de inkomstlösa månaderna! Är du?

April 15, 2021
|
Kategorier:

I Sverige har vi förmånen att få bidrag samt låna pengar när vi studerar. För oss som pluggar och inte bor hemma hos föräldrarna är denna inkomst oftast livsnödvändig och något som vi, trots den relativt låga summan, längtar efter varje månad.

Beloppet skiljer sig beroende på vilken nivå du pluggar på, om du tar ut lånedelen, har barn och så vidare. Men som gymnasieelev har du ca 1 000-lappen att leva på varje månad och som universitetsstudent med 100 procent lån cirka 10 000 kronor. I det här inlägget tänker jag inte ta upp diskussioner kring detta belopp, utan mer hur vi som studenter ska få det att räcka över sommaren.

Sommaren närmar sig, trots att det just nu inte alls känns så. Då åker tröjor av, byxorna blir kortare och hela Sverige kryper ut ur sina hålor för att få en skymt av solen, som under höst- och vintertid är så sällsynt. Visst, det är underbart att ta en glass i solen, åka iväg på festival eller semestra på Gotland. Men förutom mygg och getingar så finns det en baksida, de inkomstlösa månaderna juni och juli. För att klara det krävs en del planering från en students sida.

Har ni fått något jobb i sommar? Om ja, bra jobbat! Pengarna behövs. Om inte kommer du att få leva på en tajt budget. Även om du lyckats landa ett fantastiskt välbetalt jobb över sommaren så fungerar det så att många företag betalar ut lönen i efterskott och pengarna rullar inte in på kontot för ens i slutet av juli. För min egen del ställer detta till problem, det krävs planering och sparande hela året för att få dessa månader att gå ihop. Så hur gör man?

Jag har studerat i 3 år på eftergymnasial nivå och har haft ett eget hushåll sedan jag var 17 år så jag känner mig rätt rutinerad över hur jag ska klara ökenmånaderna juni och juli. Trots detta har jag ändå år efter år alltid samma klump i magen när juni närmar sig, för jag vet vad som väntar.

Detta är mina konkreta tips om hur du klarar dig dessa månader.

1. Spara pengar HELA året. Sätt av en del av din inkomst varje månad och placera på ett sparkonto eller någon annan sparform där risken att förlora kanske minskar i värde? pengarna är låg.

2. Ta på dig mest jobbpass under juni och början av juli. När du jobbar gör du av med mindre pengar!

3. Ta med matlådor till jobbet. Du slipper en massa onödiga utgifter på lunch.

4. Rensa garderoben. Sälj av lite höst och vinterplagg som du känner att du är klar med.

5. Prata med nära och kära! Berätta att du har lite dåligt med cash under denna tid och att du kanske inte kan följa med på alla roliga aktiviteter. Våga prata pengar!

6. Detta tips måste du vara lite proaktiv för att utföra. Be din arbetsgivare dra lite extra skatt så du garanterat får skatteåterbäring året efter, den betalas ut före midsommar om du deklarerar i tid.

7. Om du kan, cykla eller gå till jobbet. Du sparar pengar på transport och kan njuta av sommarvädret.

8. Och det sista sminka dig mindre eller inte alls och skippa hårfärgen! På sommaren bleks håret fort och huden blir solbränd och fin. Lyft fram din naturliga look, då slipper du köpa en massa skönhetsprodukter.

Juni och juli kan komma nu, för vi är redo!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.