Handla inte hungrig- minska dina onödiga utgifter

April 15, 2021
|
Kategorier:

Vi slänger lätt ner onödiga snacks och snabbmat när vi handlar hungriga. Det kan ofta hamna sötsaker i korgen istället för ingredienserna till den där grönsakssoppan man faktiskt skulle köpa. Vi gör helt enkelt sämre val när vi är hungriga. Det är egentligen rätt självklart- vem gör ärligt talat bra val när man har lågt blodsocker och är lite grinig?

Dessa impulsköp av exempelvis sötsaker är negativa för hälsan, men allra mest skadligt för vår privatekonomi. Många små impulsköp blir i längden stora belopp; belopp som vi kanske inte alls planerat spendera på godis och läsk. Exempelvis choklad; 3 bitar á 10 kr, tre ggr i veckan blir (inte så blygsamma) 1560 kronor. Ibland runt provtider kanske det slinker ner fyra bitar, och vipps så försvann det lite extra pengar från kontot.

Det här är kanske inte något som alla upplever besvärligt. Jag har dock svårt att tro att det bara är jag som upptäckt detta mönster. Oavsett om det är besvärligt eller ej, lovar jag att din plånbok skulle må mycket bättre av att slippa de där impulsköpen. Istället för de överflödiga hunger-köpen kan du spara för dina drömmar. Det kanske känns långsökt att strunta i kexchokladen för att ha råd med dina drömmar, men det är förmodligen det allra enklaste sättet att finna utrymme till att spara pengar.

Följaktligen undrar man hur dessa hunger-köp undviks? Enkelt, man går inte och handlar innan middagen, utan efter. Man går till mataffären innan man ska plugga, inte efter. För att lyckas handla rätt tid underlättar klassisk planering. Det är A och O i god privatekonomi och essentiellt för att lyckas balansera sin budget. Planera dina utgifter, vilka de är och när de ska göras.

Alltså planera för veckan som kommer, vad du skall äta och när du ska handla. En gammal klassisk inköpslista är ett bra stöd för ett vandrande shoppingöga. Följs inköpslistan slaviskt är det svårt att hungriga impulser får bestämma vad som handlas. Den dagen har man med största sannolikhet lyckats minimera sina utgifter. Eller man har i vilket fall handlat enligt budgeten, och behöver inte vara orolig att plånboken skall gapa tom i slutet av månaden.

Kort och gott hoppas jag att ert nya mantra är handla inte hungrig. Alternativt, inköpslistan är min livlina. Choklad må vara gott, men jag är övertygad att dina drömmar smakar precis lika bra, om inte bättre!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.