Kan vad som helst vara en investering?

April 15, 2021
|
Kategorier:

BÄde pÄ kontoret och ute pÄ förelÀsningarna sÄ pratas det mycket om sparande.

Sparande Àr ju den centrala delen inom privatekonomi som gör att man klÀmmer ut sÄ mycket som möjligt av de pengar man har. Men vad Àr egentligen en investering? MÄste man syssla med aktier i bolag man inte kÀnner till, eller avancerade bankprodukter som man inte förstÄr sig pÄ?

Allt man köper, för att behÄlla under en tid och sedan sÀlja med vinst Àr en investering. Det behöver inte nödvÀndigt röra sig om just aktier, fonder, obligationer eller andra finansiella instrument. Faktum Àr att det finns mÄnga andra omrÄden som stÄr sig mycket stabilt jÀmfört med de vanliga investeringarna.

“FrimĂ€rken kan ses som en hybrid mellankonst och rĂ„varor.”

RĂ„varor Ă€r ett klassiskt exempel. HĂ€r kommer man bort frĂ„n börsens spekulationer, kvartalsrapporter, vd:ar som beter sig konstigt och bolag som Ă€ndrar Ă€garstruktur och byter inriktning. Investerar man i t.ex. guld sĂ„ vet man vad man fĂ„r. RĂ„varor Ă€r ett bra sĂ€tt att allokera portföljen eftersom den inte följer samma konjunkturscykler som aktiemarkanden. Det finns ju bara en specifik mĂ€ngd guld, och dĂ€rför fĂ„r den ocksĂ„ ett visst pris med tanke pĂ„ efterfrĂ„gan. Allt enligt Adam Smith’s marknadsekonomiska teorier om utbud och efterfrĂ„gan.

Konst Ă€r ett annat exempel pĂ„ en vĂ€ldigt vanlig investering, om Ă€n nĂ„got mer riskfylld. Bra konst Ă€r ett sĂ€tt att förena nytta med nöje, man fĂ„r inte bara en investering, utan Ă€ven glĂ€djen att hĂ€nga upp trivsamma verk pĂ„ vĂ€ggarna. Risken med konst som investering Ă€r att det inte finns nĂ„got reellt vĂ€rde i en tavla, utan prissĂ€ttningen bygger bara pĂ„ en konvention om vad köparna Ă€r beredda att betala. Beroende pĂ„ hur ”inne” konstnĂ€ren Ă€r, samt utbud av dennes verk sĂ„ fluktuerar prisbilden. Man ska dĂ€remot ha i Ă„tanke att det alltid finns gallerister och samlare som fiskar efter billiga klipp – dessa hjĂ€lper dĂ€rför till att hĂ„lla uppe prisbilden.

Serietidningar som investering gÄr att hitta om man grÀver sig ner Ànnu djupare i specialintressen. Du skulle bli förvÄnad om du gick pÄ comic con-mÀssor och sÄg vad folk Àr beredda att betala för Marvels Spriderman i mint condition ur tidig upplaga. Tidningen som var inköpt för 55 öre har nu gett en hiskelig avkastning och sÀljs för flera, flera tusen.

FrimĂ€rken Ă€r ytterliga ett exempel. Detta kan ses som en hybrid mellan konst och rĂ„varor dĂ„ det endast finns en begrĂ€nsad upplaga upptryckt av postverken, sĂ„som det finns en begrĂ€nsad mĂ€ngd guld. Denna upplaga ska sedan för det första finnas kvar, vĂ€lbevarad, sĂ„som konstverken. Dessutom mĂ„ste frimĂ€rkena du har i din Ă€go vara eftertraktade för samlare för att de ska inbringa nĂ„got klirr i kassan nĂ€r de auktioneras ut. Ta till exempel den svenska ”treskillingen blanco gul” som senast 1996 sĂ„ldes för motsvarande 22 miljoner kronor. Inköpspriset? Jo, 3 skilling!

Som du mÀrker sÄ behöver man inte snöa in pÄ aktier och fonder för att göra goda investeringar. DÀremot sÄ Àr kunskapen och framför allt att dela intresset sjÀlv nyckeln till att göra goda investeringar inom dessa omrÄden. Som vanligt, allt handlar om avkastning och risk. Ju mer tid, kunskap och drivkraft man gör, desto bÀttre och mer övervÀgda beslut kan man ta vad gÀller sina investeringar.

LĂ€s mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar nÀrma sig den 25:e, det Àr dÀrmed dags att planera ditt sparande denna mÄnad. Men hur fördelar man sitt sparande nÀr studiebidraget eller lönen kommer? Jo, sÄ hÀr kan du smart fördela ditt sparande nÀr pengarna kommer in pÄ bankkontot.

Varför har unga personer en fördel pÄ börsen?

Jo, dem har mer utav vÀrldens mest vÀrdefulla tillgÄng - tid!

Vad Àr skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och vÀrdepapper Àr ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. TvÄ av de vanligaste alternativen Àr Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad Àr egentligen skillnaden?