Risk – inte alltid rätt

April 15, 2021
|
Kategorier:

På mina föreläsningar pratar jag bl.a. om hur risk och avkastning är två sidor av samma mynt, en lägre risk innebär en lägre potentiell avkastning.

Många gånger gynnas man av att ta en högre risk, du behöver dock ha tiden med dig. Vi brukar prata om en placeringshorisont på 5-7 år för aktieplaceringar, för att kunna känna sig trygg. Förutom att 7 år känns som en halv livstid för en 16-åring har man inte alltid 7 år på sig att spara till något. Om du sparar till en resa lagom till studenten brukar de flesta snabbt kunna räkna ut att 7 år inte passar in i planeringen. Att åka till Ayia Napa med en 5 år gammal studentmössa är kanske inte så häftigt eller högst upp på de flestas önskelista (fast jag dömer ingen!). Med andra ord, ibland passar inte en aktieplacering.

Vad är då alternativen brukar jag fråga? Jag får alltid ”sparkonto” och ”madrassen” som svar. Ibland svarar även någon att det bästa är att köpa aktier som bara går spikrakt upp, vilket är en skön idé i teorin, dock svårare i praktiken.

Jag uppmuntrar inte till vandalism.”

Om vi nu kikar närmare på madrassen och sparkonto så inser vi att, visst, madrassen blir lite mjukare om du stoppar den med tjugolappar. Men det innebär också 2 komplikationer. En för mjuk madrass är både dåligt för ryggen och dåligt för din ekonomi, eftersom pengarna inte växer. Den idén kastar vi därför ut genom fönstret (inte själva madrassen, jag uppmuntrar inte till vandalism).

Sparkonto då? Pengar på ett konto med en fast eller rörlig ränta. Med en snabb sökning ser jag att räntorna ligger på mellan 0,05 % – 0,25 % per år hos storbankerna. 10 000 kr sparade ger då mellan 5 kr – 25 kr per år. Siffror som detta får det inte att vattnas i munnen.

Vad gör man då om man vill undvika risken som aktier innebär, ryggskott av madrassen, och bankens mindre generösa räntor? Ett alternativ som är både enkelt och bra är korta räntefonder. En kort räntefond investerar i räntebärande papper med kort löptid, en kortare löptid innebär mer stabil värdeförändring och lägre risk.

Exempel på korta räntefonder är Spiltan Räntefond Sverige, Aktie-Ansvar Avkastningsfond, Enter Penningmarknadsfond A.

Vad har då de 3 fonderna avkastat under en ettårsperiod?

Spiltan har avkastat 3,14 % (10 000 kr hade blivit 10 314 kr)

Aktie-Ansvar har avkastat 2,73 % (10 000 kr hade blivit 10 273 kr)

Enter har avkastat 1,38 % (10 000 kr hade blivit 10 138 kr)

Eftersom högre avkastning är bättre än lägre avkastning när man pratar om sparande är korta räntefonder ett väldigt bra alternativ till sparkonton om man av någon anledning inte känner sig bekväm med risken som börsen innebär. Eller om man ska spara under en kortare period.

Fonder köper du väldigt enkelt hos din bank eller mäklare, de fonderna jag har listat kostar ingenting att köpa eller sälja. De har även en förvaltningsavgift som ligger kring branschens genomsnitt.

Läs mer inom samma kategori

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.

Varför har unga personer en fördel på börsen?

Jo, dem har mer utav världens mest värdefulla tillgång - tid!

Vad är skillnaderna mellan Investeringssparkonto och Aktie- och Fondkonto?

Att börja investera i aktier, fonder och värdepapper är ett viktigt steg mot att bygga en tryggare och roligare ekonomisk framtid. För att börja investera behöver du ett konto att förvara dina aktier och fonder. Två av de vanligaste alternativen är Investeringssparkonto (ISK) och Aktie- och Fondkonto, men vad är egentligen skillnaden?