Spara dina pengar under din Asien-resa!

April 15, 2021
|
Kategorier:

Många brukar säga att Asien är ”så himla billigt” och att man faktiskt ”sparar pengar” medan man reser runt därnere, men detta stämmer bara om man vet hur man ska spara.

Att resa runt och inte ha ordentlig koll på sina utgifter leder ofta till att man spenderar mer än vad man tänkt sig. I början hade jag ingen koll på mina utgifter alls och spenderade onödiga pengar. Faktum är att jag spenderade nästa lika mycket pengar på att resa runt en månad i Asien, som när jag tågluffade en månad i Europa. Eftersom att Asien har blivit mer och mer turist-anpassat innebär det även att priserna har gått upp och du måste vara noggrann om du ska hålla din budget.

Jag skulle vilja dela med mig av några tips som jag samlat på mig efter mina resor.

Detta är helt enkelt några råd som jag tror kommer att hjälpa dig som är intresserad av att resa runt en längre period- oavsett vart du vill åka i världen!

Gör en generös budget

Okej, så grejen är den att du kanske läser på nätet att ett rum på ett hostel i Kambodja kostar runt 60kr/natt eller att lunch aldrig går på mer än en tjuga.

Det är mycket möjligt att du hittar hostels och luncher för dessa priser, men faktum är att det inte alltid kommer att vara så. Framförallt om du inte i förväg har bokat in allt i minsta detalj. Ibland när man kommer till en ny plats, kanske sent eller jättetidigt, har man varken ork eller tid att tänka på pris.

Så när du gör din budget, räkna med att betala mer än vad det står på nätet. Personligen, så räknade jag med att alltid ha en budget för att kunna betala 40-50 % mer än det jag läst att priserna brukar ligga på i Asien.

Då vet du att du aldrig kommer att få ont om pengar när du reser runt, samt kunna klara av oväntade kostnader som alltid dyker upp. Om det blir pengar över är det bara bra för dig - då är du inte helt pank när du kommer hem igen!

Håll koll på olika valutor

När du reser runt i länder med olika valutor, så är det lätt att glömma hur mycket sedlarna motsvarar i svenska kronor. Min rekommendation skulle vara att ladda ner en app för valutaväxling. Appen”XE” är jättebra för den funkar offline och du kan lägga till tio stycken olika valutor. Jag gjorde det stora misstaget att växla mina vietnamesiska dong till kambodjanska riel vid gränsen… Blev blåst på 100 kr vilket kanske inte är så mycket, men det känns alltid tråkigt att bli lurad.

Prata om priser med lokalbefolkningen

När man kommer till en ny plats tänker man inte så mycket på priserna, utan betalar det som står eller vad någon säger. Tyvärr så betalar man ofta överpris för olika saker och tjänster, framförallt när det gäller taxi eller tuktuk. Något som jag och mina kompisar upptäckte var att om man på en gång, redan på flygplatsen eller bussterminalen, frågar lokalbefolkning om vad de betalar, ja då har man en bra måttstock!

Så vi passade alltid på att fråga om vad mat, taxi, tuktuk och andra prylar kostade.

Detta gjorde förhandlingar om priser, som är oundvikligt, mycket enklare.

Det jag vill säga är att genom att tänka på dessa tre tips, så tror jag att du kan spara pengar som du annars hade gjort av med helt i onödan. Det är väldigt enkla råd som faktiskt gör en stor skillnad för din budget, som i sin tur innebär att du kan få ut mer av din resa.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.