Tjäna mer = Spendera mer?

April 15, 2021
|
Kategorier:

När jag gick sista året i gymnasiet klarade jag mig på 1050 kr varje månad, jag kunde till och med få pengar över. När jag sedan tog studenten, började jobba och tjänade egna pengar hade jag knappt pengar kvar till sista veckan i månaden. Jag började längta till den 25:de på ett sätt som jag aldrig längtat förut. När jag uppmärksammade att detta blev ett upprepande problem började jag fundera över vart mina pengar tog vägen. Min vardag hade inte förändrats speciellt mycket. Jag bodde fortfarande hemma och hade inga större utgifter men trots det var mina pengar slut. När jag började gå igenom vad jag lade mina pengar på kunde jag inget annat än att sucka. Den stora tjuven var de små utgifterna och spontanköpen. Jag hade lagt pengar på saker som jag egentligen inte behövde och som rent ut sagt varit onödiga. Jag hade alltså på några månader fått en helt annorlunda syn på pengars värde.

När jag började få tillgång till mer pengar än vad jag var van vid hade det helt plötsligt blivit okej att köpa middag ute istället för att äta hemma eller köpa den där klänningen som jag tyckte var häftig i stunden men aldrig haft på mig. Desto mer pengar man har tillgång till desto mer spenderar man för att det helt plötsligt har blivit okej. Men är det verkligen det? Borde man inte försöka spara mer när man har möjligheten?

Efter att jag har upptäkt hur min ekonomiska situation ser ut har jag börjat göra en budget för mig själv. Jag har satt upp en summa på hur mycket jag får spendera på nöjen, shopping och sparande varje månad. Jag kan inte påstå att det är lätt men jag försöker och det går bättre och bättre för varje månad.

Mitt råd till er när ni börjar tjäna egna pengar eller om ni redan har börjat är att inte lägga era införtjänade pengar på småsaker. Fundera över om ni verkligen behöver det och gör en budget. På så sätt kommer ni få det lättare att hålla koll på er ekonomi!