Utlandsresan – att undvika utgiftsfällan

April 15, 2021
|
Kategorier:

Sommaren närmar sig med stormsteg och resan med polarna ska bokas. Sol, bad och trevligt sällskap! Ett sätt att umgås utan föräldrar som talar om vilken tid man ska vara hemma eller en sista chans att träffas efter studenten och innan alla kompisar splittras åt olika håll.

Efter att ha arbetat tre år på Sveriges största charterbolag och bott i sju soliga länder runt om i världen har jag sett både det ena och det andra misstaget som många gör när man reser utomlands själv för första gången. Jag har helt klart gjort många själv också.

Men det här ska inte handla om varför det inte är en bra ide att hoppa i poolen från balkongen eller sola ryggen en hel dag indränkt i olivolja. Nej, det här ska handla om alla de pengar som bara rinner ur händerna på saker som absolut inte behöver kosta skjortan.

Du sitter där och ska boka resan. Du hittar en resa till ett bra pris och klickar dig vidare. När det är dags för slutbekräftelsen så har det helt plötsligt tillkommit en massa kostnader och det där kanonpriset som lockade i början har överskridits med flera hundra kronor. Vad utav alla extrakostnader måste du betala för och vilka kan du undvika då? Jo, många gånger kan vi spara pengar bara genom att lägga några minuter på att läsa den där torra finstilta texten eller kolla upp lite om resmålet som vi ska till.

Mat på flyget, 150 kr? Flygresan till länder runt medelhavet tar runt fyra timmar. Kommer du vara så hungriga att du måste äta den uppskrämda köttfärsbiffen och hårda riset som serveras på flyget? Eller går det kanske lika bra att plocka ihop en riktigt god sallad på närmaste mataffär innan resan eller varför inte en baguette att ha med i handbagaget? Redan här har du sparat 100 kr. Kom ihåg att det bara är flytande vätska som man inte får ha med sig.

Reseförsäkring? Många gånger så är vi dubbelförsäkrade när vi reser. De stora försäkringsbolagen i Sverige har ofta väldigt heltäckande reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen.

Det kan vara skillnad på hur mycket värde försäkringarna täcker vid t.ex. inbrott eller om bagaget kommer bort. Så om du ska ha med klockan som du ärvde av morfar eller den kompletta dykutrustningen så kan det vara bra att kolla värdegränserna.

Om du ska vara borta länge så kan det också vara värt att köpa en riktigt bra reseförsäkring då hemförsäkringen oftast bara täcker om du är borta ett par veckor till någon månad.

Summan av det hela. Ta några minuter till att läsa det finstilta. Om du redan är försäkrad för sjukdom, flygförsening, inbrott osv. så kan du tjäna mycket på att inte dubbelförsäkra dig. Det viktiga är att ta med försäkringsnumret!

Växla pengar? Växlingskontoren lever kort och gott på att ge en lite sämre kurs på pengarna de växlar än vad kursen egentligen är. Det är alltid bra att ha lite kontanter med sig i landets valuta när man kommer till ett nytt land. Utöver det så är det många gånger billigast att ta ut pengar i en bankomat. Bland annat har ICA banken har fria uttag i utlandet, så om du skaffar dig ett sådant kort så betalar du ingen uttagsavgift heller. Uttagsavgiften kan vara runt 40 kronor per uttag på de flesta av våra storbanker, så se till att ta ut mycket pengar åt gången och lås in i en safetybox.

I många restauranger och butiker på turistorter kan man idag också betala med kort. Skulle du vara rädd för att få ditt kort kapat så se till att se på när de drar kortet och lämna aldrig ifrån dig legitimationen tillsammans med kortet.

Transfer? Ofta så kostar transfer till och från flygplatsen en del. Det här priset är många gånger ett fast pris oavsett vart du reser. Alltså betalar du samma pris om hotellet ligger någon kilometer från flygplatsen eller om det ligger två timmar bort. Är ni många så kan det ibland bli billigare att ta taxi. På resebolagens hemsidor finns ofta prisexempel på hur mycket en taxiresa kostar. Här kan ni spara hundralappar om ni undersöker ordentligt. Tänk dock på att man i många länder inte kan betala med kort i taxibilar.

Det är lätt att resan blir dyrare än vad som är planerat. Genom små enkla medel kan du spara en hel del. Bara genom att köpa solkrämen i en supermarket istället för i strandbutiken, hyra cyklarna på en sidogata istället för på en huvudgata eller köpa ett solparasoll och sedan sola på en handduk istället för på en dyr och kanske till och med ofräsch solstol, kan göra att du sparar hundratals kronor.

För den som spar hen har! Och hen har råd att åka på fler resor!

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.