Yes, nu är jag myndig!

April 15, 2021
|
Kategorier:

När du fyller 18 år så är det så mycket nytt som du helt plötsligt får lov att göra.

Du kan ta körkort, rösta, handla på faktura och köpa aktier, bestämma över ditt eget liv helt enkelt. För de allra flesta så är denna förändring inte så stor, du har på något naturligt sätt ställt in dig i förväg på att bli vuxen. Men för andra, kan sista dagen som 17-åring vara helt olik första dagen som 18-åring.

Om vi kollar på alla förändringar som sker vid 18-års ålder, speciellt när det kommer till privatekonomi, men framförallt rättigheten att skaffa ett kreditkort, såg min sista dag som omyndig väldigt olik ut min första tid som 18-åring. Detta blogginlägg handlar om varför Ung Privatekonomi är ett viktigt projekt och hur fel det kan gå när ungdomar inte får utbildning inom ämnet i tid.

Jag läste Naturprogrammet under min gymnasieperiod, kände mig rätt mogen för min ålder och klassade mig själv som en ansvarsfull 17-åring, jag hade till och med flyttat till mig egen lägenhet. Observera! Jag kommer från en liten stad där detta var möjligt för en gymnasieelev som jobbade extra.

När jag fyllde 18 år skaffade jag mig ett kreditkort, bara för att jag kunde! Jag behövde det inte alls.

Till skillnad från många av er som läser detta blogginlägg hade jag och mina klasskompisar inte fått något utbildning inom privatekonomi. Vi hade ingen aning om vad ränta var, de flesta av oss i vilket fall, och ännu mindre vad effektiv ränta var för något.

” – Skulden växte och blev så stor att jag tillslut hade problem att betala min hyra.”

Ränta är var det kostar för dig att ta ett lån, alltså kostnaden på pengar. På ett kreditkort kan det vara 12 % i ränta. Om du sedan lägger till årskostnad för kortet, fakturaavgifter, uppläggningsavgifter, växlingsavgifter och kostnad för kontantuttag kan den årliga effektiva räntan bli upp mot 16 %. Den effektiva räntan är alltså den faktiska kostnaden för kreditkortet.

Känner du inte till detta när du skaffar ditt första kreditkort så är risken stor att du sitter med en stor skuld inom en kort tid. När jag blev myndig så var jag så glad över att äntligen få bestämma själv, och framförallt när det kommer till pengar. För jag gillar pengar och har alltid gjort, om du gillar att konsumera så borde du även gilla att spara. Men om du saknar kunskap inom sparande så faller du lätt in i facket konsumtion istället, det är helt enkelt lättare. Jag handlade kläder, köpte dyrare mat och tog till och med mig mitt kreditkort ut när jag festade. Min tanke var, jag extrajobbar, det är lugnt, pengarna som jag spenderar nu kan jag lätt betala nästa månad för jag kommer få en bra lön.

Det jag inte visste var det att skulden växer… Skulden växte och blev så stor att jag tillslut hade problem att betala min hyra. Som tur i oturen hade jag en snäll far som gick in och räddade situationen. Efter det klippte jag mitt kreditkort och började lära mig allt om sparande, börsen och hur jag kunde få mina egna pengar att växa istället. Och vet du, det är helt fantastiskt att känna att man har kontroll över sitt liv, sina pengar och att inte behöver oroa sig varje månad för att hyran ska betalas.

Poängen med att jag blottar mina första år som myndig är att jag vill att Sveriges ungdomar ska slippa hamna i samma situation, det är den största anledningen till varför jag valde att söka jobbet som informatör hos Ung Privatekonomi. Att införa privatekonomi på schemat i skolan är viktigt för ungdomars psykiska hälsa. Att behöva må dåligt över något som pengar är så fruktansvärt onödigt.

Till dig som nu är på väg att bli myndig eller nyss har blivit det, oavsett hur mycket tid eller drivkraft du lägger ner på ditt sparande så har alla förutsättningar för att lyckas. Det handlar om beteende och kunskap. Tänk till en extra gång innan ni tar ett lån eller skaffar ett kreditkort, vad kommer detta kosta mig i slutändan och behöver jag verkligen det här lånet/kreditkortet? Be din lärare att boka en föreläsning med oss så att du i tid får lära er hur du ska handskas med din privatekonomi. Det är en investering som kommer att vara lönsam livet ut.

Läs mer inom samma kategori

Fem tips för att undvika ekonomisk ångest i januari

Januari, även kallad årets fattigaste månad är en tråkig och inte minst tuff månad för många. Under julen drar utgifterna iväg, det ska fixas julkappar, julmat och det ska pyntas och firas. Julen följs tätt av oemotståndliga mellandagsresor följt av ett extravagant nyårsfirande. Utgifterna drar snabbt iväg och baksmällan kommer i januari.

Så pratar du med unga om ekonomi - 5 tips

Det är en tuff ekonomisk tid vi lever i och det påverkar inte bara vuxna, barn och unga känner också av bugningarna i ekonomin och inte minst oron som kan uppstå hemma. Just därför är det extra viktigt att prata om det att ha öppna och ärliga samtal om ekonomi med ungdomar. Här får du tips hur du kan prata om ekonomi med unga.

Hur ska jag fördela mitt sparande inför den 25:e?

Det börjar närma sig den 25:e, det är därmed dags att planera ditt sparande denna månad. Men hur fördelar man sitt sparande när studiebidraget eller lönen kommer? Jo, så här kan du smart fördela ditt sparande när pengarna kommer in på bankkontot.